PŘEHLEDNĚ: Vyplatí se suché měsíce bez alkoholu? Experti líčí benefity a radí, jak vytrvat

Abstinence, alkohol (ilustrační snímek)

Má vůbec smysl zříci se na měsíc dobrovolně alkoholu? Otázku, kterou si pokládají zejména skeptici ohledně výzev jako je Suchej únor nebo Suchý leden, umí experti zodpovědět. Ačkoliv se může zdát, že je 28 (případně 31) dní krátká doba, mohou lidé na svém těle i psychice po uplynutí této doby pozorovat výrazné změny. Rozhodnutím zúčastnit se alkoholického půstu navíc Češi uleví svým peněženkám, na druhé straně však „ublíží“ státu. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled toho nejdůležitějšího, co byste o výzvách měli vědět, včetně rad a tipů, jak ve svém předsevzetí vydržet.

Poprvé o „suchých měsících“ lidé slyšeli v roce 2013. V Česku za kampaní Suchej únor stojí stejnojmenná organizace, dříve známá jako Liga otevřených mužů. Cíl iniciativy je jasný – vyzvat lidi k minimálně měsíčnímu odepření si alkoholických nápojů a dostat do povědomí veřejnosti vztah k alkoholu a jeho dopady na tělo i mysl.

ČTĚTE TAKÉ: Měsíc bez kapky alkoholu? Experti popsali dopady krátkodobé abstinence nejen na vaše tělo

Ve stejném roce vznikla ve Spojeném království iniciativa Suchý leden – Dry January, která má stejný cíl jako česká alternativa. Jediným rozdílem je měsíc, v němž lidé mají půst dodržovat. Obě kampaně se však pojí s novým rokem, který je klasicky spojován s předsevzetími. Není proto nezvyklé, že se Češi rozhodnou alkoholu na měsíc vzdát již v lednu. Jenže jako každá výzva, i tato má svá úskalí.

Češi – národ vinařů?

Co s člověkem vlastně užívání alkoholu dělá? „Do těla se po požití nápoje dostane etanol. Ten v malých dávkách krátkodobě způsobuje euforii, může na chvíli přinést pocit štěstí, nezávislosti, větší odvahu, může působit jako antidepresivum. Ve větších dávkách však může přivodit depresi, ztrátu koordinace pohybů těla, sníženou vnímavost a reaktivitu, útlum rozumových schopností, případně agresivitu,“ přiblížil Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky 3. LF UK a FTN v Praze.

Etanol zpočátku také zvyšuje chuť k jídlu, snižuje rychlost reakcí a zhoršuje motoriku. „Na mozek působí různými mechanismy – povzbudí a zároveň zklidní a otupí úzkost, snižuje vnímání bolesti. Ovlivněním funkce mozku alkoholické nápoje zhoršují krátkodobou paměť (výpadek paměti, lidově okno) a schopnost úsudku,“ doplnil Kohout.

Navzdory tomu, jak alkohol na tělo a mysl působí, se těší v České republice značné oblibě. Podle dat Českého statistického úřadu k roku 2023 Češi loni vypili více než 169 litrů alkoholu na hlavu. Pro mnohé šokující číslo vyvažuje fakt, že za 20 let klesla roční spotřeba alkoholu v Česku o zhruba 15 litrů na osobu. Lidé méně pijí lihoviny a pivo, naopak víno se těší stále větší oblibě.

Pouhý měsíc s výsledky

Samotné popíjení se může zdát jako neškodné. Při dlouhodobém užívání a ve velkém množství však může mít fatální následky. S konzumací alkoholu se pojí například nádorová onemocnění krku, jícnu, jater, prsou, tlustého střeva či konečníku. Než se tyto vážné dopady jeho konzumace projeví, uběhne určitý čas – mnohdy roky či desetiletí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Oběť, nebo agresor? Brutálně zavražděná Patrícia měla sousedy terorizovat, roli hrál alkohol

Kritici měsíčních výzev jsou proto skeptičtí k jejich přínosům. Experti však míní, že i přes krátký časový úsek s sebou „suché měsíce“ přináší několik zdravotních výhod. Mezi ty nejzásadnější patří snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, ulevíte játrům, zvýšíte výkon mozku a můžete i zhubnout.

„Jakkoli dlouhá abstinence je vždy výhodnější než konzumace alkoholických nápojů. Alkohol sice přináší krátkodobě psychické uvolnění, z dlouhodobého hlediska nám ale psychiku pozvolna narušuje a vytváří závislost. Tím, že ho na měsíc vynecháme, můžeme zjistit, jak jsme na tom se závislostí a kolik potíží přirozeně s abstinencí zmizí,“ uvedla Zuzana Červenková Douchová, psycholožka a nutriční poradkyně.

Uvedla, že se lidem bude lépe spát, zlepší se jim pleť, budou mít více energie, příjemnější náladu či se budou lépe soustředit. „Často také dochází k přirozené redukci váhy, protože alkohol je energeticky hodně bohatý a může přispívat ke vzniku nadváhy nebo obezity,“ potvrdila tvrzení svých kolegů.

Podle adiktologa a psychiatra Karla Nešpora je možnost zapojit se do měsíční výzvy úžasná věc. „Aby se člověk mohl rozhodovat, potřebuje mít možnost srovnání. Když porovná mokrý leden a suchý únor, tak v březnu zjistí, že byl únor vlastně lepší. Nejen, že ušetřil peníze, ale cítí se i lépe, a tak bude další měsíc pokračovat. Je to svobodný člověk a má možnost se rozhodnout,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS.

Jak si udržet motivaci

Pojem „pevná vůle“ Nešpor s kolegy užívá nerad, na rozdíl od motivace. „V tu věřím a je nutné ji posilovat. Řekněme si výhody střízlivého života, zdravého životního stylu, a naopak jejich nevýhody. Ze všeho se dá udělat pozitivní motivace, jen si člověk musí dát trochu práce a přemýšlet. Zdražuje se? Výborně, přestanu pít a kouřit, a ještě na tom vydělám,“ uvedl příkladem.

ČTĚTE TAKÉ: REPORTÁŽ: České hospody jsou v krizi. Výčepy piva teď zachraňují i vietnamští živnostníci

Jak vysvětlila Červenková Douchová, čím více byl někdo zvyklý pít alkoholické nápoje, tím náročnější výzvu musí očekávat. „Pokud zvládneme první týden, kdy se mohou objevit abstinenční příznaky podobné kocovině nebo psychická rozladěnost, úzkosti, nespavost apod., pak další týdny už začneme pociťovat pozitivní účinky abstinence,“ uvedla. Doporučila pět konkrétních tipů, jak měsíc bez alkoholu zvládnout:

  1. Připravte se na měsíc bez alkoholu jak psychicky, tak prakticky a soustřeďte se hlavně na první týden.
  2. Zbavte se veškerého alkoholu doma, který by vás mohl zbytečně lákat.
  3. Se zvládnutím či prevencí abstinenčních příznaků pomáhá dostatečný příjem nealkoholických tekutin. Obzvlášť výhodné jsou přírodní minerálky, které nemají žádné kalorie, zato doplňují tělu důležité minerální látky, což se hodí zejména při hubnutí a sportování.
  4. Pokud pijete alkohol jako rituál k uvolnění, snížení stresu a podobně, připravte si předem jiné, náhradní rituály – například místo posezení večer se sklenkou vína jděte na procházku nebo si zacvičte, místo sezení v hospodě zajděte do kina. Můžete také zkusit nealkoholické drinky, které bývají až překvapivě chutné.
  5. Při pomyšlení na alkoholický nápoj se zaměstnejte nějakou příjemnou aktivitou, ideálně sportovní, která má pozitivní vliv na psychiku.

Výše zmíněné tipy nepatří mezi jediné. Mezi další odborníci řadí například ten, abyste se do výzvy pustili společně s někým, komu důvěřujete a kdo vás bude motivovat. Důležité je také, abyste se naučili říkat ne – tedy pochopili, že pití alkoholu není povinností, nýbrž volbou.

„Šestiprocentní“ alkoholici

Jak zdůraznil Nešpor, v České republice je pouze šest procent problémových pijáků, kteří si konzumací alkoholu bezprostředně ohrožují život.

„Abstinenti a umírnění pijáci tvoří zhruba 30 procent, ryze abstinentních je zhruba 16 procent. Čili abstinence není ničím, co by z člověka dělalo bílou vránu. Je to jeden z možných způsobů, jak se k alkoholu chovat. Pochopitelně jsou v 16 procentech zaneseny těhotné ženy a ti, kteří přestali pít ze zdravotních důvodů. I tak je však 16 procent více než šest,“ podotkl psychiatr.

Zapojení se do jedné z výzev – ať už se jedná o Suchý leden nebo Suchej únor – má mimo fyzických a psychických dopadů také ekonomický přesah. Jak uvedl ekonom Lukáš Kovanda, kvůli existenci akce, při níž se Češi na celý druhý měsíc roku (a někteří i na déle) vzdávají konzumace alkoholických nápojů, „přicházejí ve střednědobém pohledu prodejci alkoholu o stále méně zanedbatelnou část svých tržeb“.

„Letos lze jejich ztrátu způsobenou Suchým únorem vyčíslit na zhruba půl miliardy korun,“ podotkl. Za alkoholické nápoje lidé v Česku podle nejnovějších dat Eurostatu – za rok 2022 – utratili 108,8 miliardy korun ročně. „Loni to odhadem bylo 115 miliard korun, letos to bude zhruba 120 miliard, i kvůli inflaci. To je přibližně 14 tisíc korun v přepočtu na dospělou osobu. Měsíčně jde tedy přibližně o 1200 korun na osobu,“ pokračoval.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Podívejte se, jaká je spotřeba alkoholu v evropských zemích

Tradičně se výzvy účastní převážně ti, kteří obecně konzumují alkoholu méně. „Jejich měsíční výdaje za alkohol činí průměrně zhruba 850 korun, nikoli 1200 korun. Pokud tito lidé výzvu dodrží stejně jako v minulých letech, připraví prodejce alkoholu po celé zemi o takřka 700 milionů korun. To plyne z toho, že 810 tisíc účastníků ‚sucháče‘, kteří akci úspěšně zvládnou, si tím pádem odpustí výdaje za alkohol v průměru 850 korun, tedy dohromady za necelých 690 milionů korun,“ doplnil Kovanda.

Nutné je do ztrát prodejců alkoholu započítat i ty, kteří měsíc bez alkoholu „nedotáhnou“ až do konce. „Jedná se o další ztrátu ve výši zhruba 38 milionů korun. Na druhé straně jsou pak ti, kteří výzvu drží i v následujících měsících. V souhrnu účastníci připraví prodejce alkoholu počínaje březnem až do konce letošního roku o dalších zhruba 350 milionů korun,“ dodal ekonom s tím, že výzva Suchej únor letos prodejce připraví o zhruba 1,1 miliardy korun.

ČTĚTE TAKÉ: Rána pro hospody i české peněženky. Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

Nejsou to však pouze prodejci alkoholu, kteří budou na měsíční výzvě tratit. „Se ztrátou musí počítat také stát, protože vybere méně na spotřební dani z lihovin, piva či některých vín,“ vzkázal Kovanda. Podle Nešpora má na uživatele alkoholu vliv i zdražování. „Je to jeden z nástrojů, který doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO),“ řekl. V případě zdražování alkoholu – potažmo cigaret a dalších neřestí – funguje úměra, při níž se spotřeba daných položek sníží.

Tagy: