Šestiletý Michajl má po útoku Rusů úlomky granátu v hlavě. Přijala ho nemocnice v Motole

Fakultní nemocnice v Motole ve středu přijala další těžce zraněné dítě z Ukrajiny. Na rodinu 6etého Michajla zaútočila ruská armáda.

Fakultní nemocnice Motol včera přijala další těžce zraněné dítě z Ukrajiny

Fakultní nemocnice v Motole ve středu přijala další těžce zraněné dítě z Ukrajiny. Na rodinu šestiletého Michajla zaútočila ruská armáda, chlapec má v hlavě úlomky z granátu. Pomoci mu přitom mohou právě vyhlášení čeští lékaři ze specializovaného oddělení dětské chirurgie. A podle prvních vyšetření to vypadá, že příběh by mohl mít dobrý konec.

Krátce před sedmou hodinou večerní byl do Fakultní nemocnice v Motole přivezen šestiletý Michajl. Ten má za sebou kromě desetihodinové cesty z nemocnice ve Lvově i měsíc staré zranění hlavy. „Chlapec pochází z malé vesnice kousek od Chersonu. Zranění způsobila střepina od dělostřeleckého granátu. Chlapec to ale nese velice statečně. Je v dobré kondici a dobré náladě,“ řekl ředitel společnosti Medevac David Veselý.

Malého Michajla doprovodili na speciální oddělení kliniky neurochirurgie také jeho otec a babička. Oba štábu CNN Prima NEWS popsali, jak se událost stala. „Nejdřív házeli granáty, později je začali ostřelovat samopaly. Zemřela má snacha, tchyně a synovec. Přežil pouze můj syn a vnuk. Vnuk ale utrpěl zranění. Hlava byla zasažena úlomky, které se rozletěly na ještě menší části. Syn byl také těžce zraněn,“ vylíčila Michajlova babička.

„Nyní ukázali (ruští vojáci) svou pravou tvář a pro mě se stalo Rusko podřadnou zemí,“ doplnil ji její syn a otec Michajla. „Říkám jim odpad. To nejsou lidé. Nemluvě o Buči a Iprini. O té jsme se dozvěděli až později. Vůbec nám nedávali šanci projet a stříleli až do konce. Kdybych neutekl, tak bych tam asi také ležel na zemi,“ doplnil.

Chlapec je z nejhoršího venku

Malý Michajl podstoupil hned během prvních hodin několik vyšetření, která potvrdila, že z nejhoršího by měl být venku. „Na CT jsou patrné zbytky úlomků šrapnelu, které jsou v podkoží a nezasahují mozek. Nyní zvažujeme revizní operaci s vynětím těchto úlomků. Důležité je zhojení rány, které budeme řešit ve spolupráci s plastickými chirurgy, a výhledově nahrazení kosti, která v hlavě chybí,“ konstatoval primář Neurochirurgické kliniky dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol Ondřej Bradáč.

Už před dvěma týdny byl na stejné oddělení přivezený také čtyřletý Dmytro, kterému výbuch poranil páteř. Jeho mícha ale zůstala nepoškozená, a lékaři proto po operaci mohli konstatovat, že by chlapec jednou mohl znovu začít chodit.

Tagy: