Nemůžeme vyhrát dvě války najednou. Charanzová kritizuje radikální klimatická opatření

Zelená politika se rozjela velmi rychle, což bude mít dopad na životy občanů České republiky. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to uvedla europoslankyně Dita Charanzová (za ANO). Podle ní je naprosto zásadní, aby Evropská unie kvůli radikálním klimatickým opatřením nepřišla o konkurenceschopnost.

Již v červnu příštího roku by se měly uskutečnit volby do Evropského parlamentu. Podle Charanzové by jedním z hlavních témat kampaně mohly být ekonomické a sociální dopady války na Ukrajině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropská dekarbonizace je jako stalinistické plánování, řekl Smil. Jádro je podle něj mrtvé

„Dalším tématem bude jistě zelená politika – boj proti klimatické změně. Rozjela se velmi rychle, což bude mít dopad na životy občanů České republiky. Je otázkou, jestli ta rychlost odpovídá aktuální situaci v Evropě,“ řekla česká europoslankyně v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Podle Charanzové totiž některá radikální opatření v ochraně klimatu, která prosazují především západní země Evropské unie, absolutně nekorespondují se současnou situací.

Podívejte se na speciální debatu s českými europoslanci z 19. dubna 2023.

„Nemůžeme vyhrát dvě války najednou. Na jednu stranu chceme, aby tady bylo bezpečno a aby nebyla válka na Ukrajině. Paralelně s tím ale nemůžeme dělat drastická radikální opatření v ochraně klimatu,“ vysvětlila Charanzová.

Pravdou je, že především západní země EU čelí často ostré kritice za to, jak v roce 2015 přistupovaly k migrantské krizi nebo s jakou rychlostí a nátlakem chtějí prosazovat zelenou ideologii. Rovněž přibývá kritiků, kteří rozporují smysl i účinek takových opatření a volají po změně kurzu. Podle Charanzové by se EU měla po evropských volbách především vydat takovým směrem, který by zachoval konkurenceschopnost Evropy.

„Covid i válka ukázaly, že jsme v řadě oblastí strašně závislí na dovozu, ať už jde o léky, zdravotní pomůcky či energie. Musíme pomoci našim firmám, aby neodcházely do USA a aby u nás vytvářely pracovní místa. Proto také Evropská unie vznikla – aby nebyla válka v Evropě a aby členské státy prostřednictvím spolupráce dokázaly vytvořit hospodářský růst svých ekonomik,“ sdělila.

Přesto místopředsedkyně Evropského parlamentu zůstává optimistkou: „Celá řada mých kolegů ze západní Evropy byla kdysi zvolena s programem naplňování zeleného údělu. I u nich v poslední době sleduji určitou opatrnost a uvědomění si možných následků, že bychom možná měli trochu zpomalit.“

Tagy: