Interview PLUS, Michal Fojtík - 30.5. v 14:43
Udržitelnost a ekologie. Dvě hlavní výzvy, s nimiž se potýká nejen české zemědělství. Daří se u nás pěstovat plodiny i jinak než tradičním způsobem – tedy na polích, v zemi? To bylo téma dalšího dílu pořadu Interview PLUS, jehož hostem byl Michal Fojtík, zakladatel společnosti Future Farming a průkopník udržitelného farmaření a inovativních, a přesto k přírodě šetrných způsobů pěstování, především aquaponie.
Moderní zemědělství. Pojem, o němž se hodně mluví, ale málokdo ví, jak ho přesně definovat. Podle Michala Fojtíka znamená způsob produkce potravin s pomocí technologií, které umožňují řídit prostředí, v němž plodiny rostou. „V našem případě chováme ryby a pěstujeme zeleninu v řízených podmínkách. A tím pádem jsme nezávislí na podnebí, do jisté míry na počasí, netýká se nás klimatická změna. Případně šetříme hodně vody, nepotřebujeme hnojiva,“ vyjmenovává zakladatel Future Farming jednotlivé benefity nového způsobu zemědělství, kterými se podle něj může podařit předcházet problémům, jež se zatím dlouhodobě neřeší a v budoucnu tak mohou mít výrazný vliv na produkci potravin konvenčním způsobem.
Poslechněte si celý rozhovor jako podcast
Rostou jako z vody!
Jedním ze způsobů, jakým ve Future Farming plodiny pěstují, je aquaponie. V Česku zatím ne příliš rozšířená.
„Aquponická farma je složení dvou historicky používaných technologií. Jedná se o hydroponické pěstování rostlin, to znamená bez půdy, jenom na vodě, ve spojení s recirkulačním chovem ryb. A když tyto dvě technologie spojíte dohromady, tak z toho plynou benefity, které jsou specifické právě pro aquaponii – nepotřebujete hnojiva, protože ta vám poskytují ryby. A zároveň nepotřebujete čerstvou vodu a vyplachovat rybí farmu, protože vám tu vodu čistí rostliny,“ vysvětluje Michal Fojtík.
Michal Fojtík
Český environmentalista a průkopník aquaponie v ČR. Jednatel společnosti Future Farming, která staví a vyvíjí technologie pro moderní zemědělství a udržitelné farmy na bázi pokročilé aquaponie.
Je prezidentem české Asociace aquaponických farem a specialista V4 na zemědělství a rozvoj venkova.
Koloběh živin, který aquaponie zajišťuje, je podle inovátora vhodným způsobem pěstování čehokoli. „Nicméně v té průmyslové aquaponii, kterou děláme my, se soustředíme na segment listové zeleniny a vybraných druhů bylinek,“ říká s tím, že průmyslová aquaponie je jako obor na samém začátku. „A čeká na objevení spousty nových způsobů, takže možná do budoucna se bude dát pěstovat více plodin.“
Velkou výhodou aquaponie jsou už zmíněná hnojiva, která se ve vodě vyskytují přirozeně díky rybám žijícím v ní. Díky tomu pěstitelé výrazně ušetří, protože hnojiva jsou v současnosti jednou z nejnákladnějších položek. Dalším výrazným benefitem je absence pesticidů, herbicidů a jiné agrochemie.
Rostliny z pětihvězdičkového hotelu
Leckoho by při pohledu na rostliny pěstované aquaponií mohlo napadnout, zda jsou podmínky pro jejich vývoj ideální. Mají například dostatek prostoru? „Samozřejmě je to designováno přesně pro potřeby těch produktů. Ať už se bavíme o rybách nebo o rostlinách, to pěstební nebo chovné prostředí, si představte jako pětihvězdičkový hotel. Všechny aspekty chovu nebo pěstování, jsou řízeny tak, aby měly ideální podmínky pro svůj růst,“ říká Michal Fojtík v pořadu Interview PLUS.
Vznik Future Farming
S automatizací procesů při pěstování zeleniny začal Michal Fojtík experimentovat během studia na vysoké škole. První zkušenosti sbíral při pěstování chilli papriček. Od roku 2014 se intenzivně věnuje modernímu zemědělství a pěstování rostlin bez půdy. K nápadu založit Future Farming ho přivedl moment, kdy v supermarketu nebyl schopen pro své syny koupit čerstvou zeleninu bez chemie.
A jak se zatím ne právě běžnému způsobu pěstování rostlin daří v Česku? Future Farming v současnosti provozuje dvě farmy v okolí Brna a další tři buduje. „Řekl bych, že za tu dobu, co existuje naše společnost, je to neuvěřitelně rychlý rozvoj. A důležité je říct, že jsme stále na začátku, že všechny ty trendy, které pozorujeme nejenom v České republice, ukazují, že do těchto způsobů produkce potravin se bude masivně investovat nebo už teď se masivně investuje,“ vykládá inovátor a pokračuje:
„Na poli akademické půdy se velmi intenzivně zkoumají nové a nové procesy, provozy, přístupy. A celkově mám pocit, že ohledně konvenčního zemědělství hodně lidem začíná docházet, že celá ta infrastruktura je velice zranitelná. Covid i krize na Ukrajině nám ukázaly, že je třeba hledat alternativní cesty. A tahle cesta je velmi dobrou alternativou, nebo může být.“
Aquaponie je systém založený na přirozeném koloběhu hnojiv v přírodě: zvířata poskytují výživu rostlinám a rostliny zase zvířatům. V pokročilé aquaponii je tento systém, na rozdíl od přírody, kontrolovaný. Aquaponie je hrdou alternativou k tradičnímu zemědělství, která má velkou perspektivu.
zdroj: Future Farming
Aquaponie – budoucnost (nejen) českého zemědělství?
Nejlepší a současně nejrychlejší způsob, jak poznat rozdíl mezi plodinami pěstovanými v zemi a ve vodě, je asi ten nejjednodušší – ochutnat je. A přesně to už dělají první zákazníci. „Máme zhruba čtyři distribuční kanály, kde ten první je koncový zákazník, který si od nás koupí salát nebo rybu, a ten čtvrtý jsou řetězce. Máme i vlastní bistra, ve kterých prodáváme svoje produkty a vedle produkční části farem samotných budujeme i infrastrukturu na zpracování těch potravin,“ uvádí zakladatel společnosti Future Farming.
Znamená podle něj aquaponie budoucnost zemědělství? „Aquaponický princip nese benefity, které nemohou být ignorovány, a je úplně jedno, jestli to bude naše společnost, nebo jiná. Ale tímhle směrem se vydává stále víc a víc lidí i v Česku.“