Nenávist k českým turistům. Po návratu z dovolené šíříte koronavirus, vyčítají jim

Cestovatelé po svém návratu z ciziny často slyší kritiku, že pomáhají šířit koronavirus.

Cestování v době koronaviru je tak trochu adrenalin. Lidé, kteří chtějí vyrazit za teplem, musí absolvovat sérii testů, vyplnit mnoho dotazníků a v neposlední řadě se setkávají s nenávistnými komentáři. Většina zemí na světě je přitom z epidemického hlediska výrazně bezpečnější než Česká republika.

Kardiolog, klavíristka a předseda Asociace cestovních kanceláří. Co tyhle tři lidi spojuje? Milují cestování. A nejen to. Přesvědčili se, že cesta do zahraničí může v dnešní době znamenat tvrdou kritiku od spoluobčanů.

Třeba Táňa Vaněčková se před několika dny vrátila z Madeiry. Tam je oproti šílené české realitě sice jen kolem třiceti pozitivně testovaných denně, přesto kvůli vybočení z pandemické reality čelila nevraživosti od kolegů v práci.

Slyšela, že kvůli takovým, jako je ona, zde bude lockdown trvat věčně. „Vnímala jsem, že i sousedé na mě koukali trošku divně,“ přiznává.

Ještě ráznější útoky zažívají cestovatelé ve virtuálním světě. Třeba Janu Papežovi z Asociace cestovních kanceláří chodí i zprávy tohoto druhu: „Vrahu! Turisti a cestovky sem nejvíc natahali covid. 24 tisíc mrtvých. Hnus. Měli by vám zabavit všechen majetek a poslat do exekuce.“

Není divu, že turisté mají po návratu domů strach z reakcí okolí. Papež si obav všiml i u svých příbuzných, kteří s ním strávili několik týdnů v Africe.

„Jsou z malé vesnice. Raději si dali sami třítýdenní karanténu navíc, aby je lidé neodsoudili, pokud by ve vesnici někdo náhodou dostal covid,“ popisuje Papež. Určitá část populace je zkrátka přesvědčena, že turista představuje nebezpečného škůdce.

Například plzeňský chirurg Vilém Kuntscher přitom cestování naopak doporučuje. Sám si v nemocnici nevzal dovolenou téměř rok, nedávno však s manželkou vyrazili na tři týdny na Zanzibar.

„Děláme dobře pro Česko, jelikož tady existuje velké riziko infekce. Svou nepřítomností jen snižujeme riziko infikování sebe i ostatních,“ vysvětluje.

Cestovatelé musí v pandemické době dodržovat řadu striktních nařízení. U rizikových zemí stále platí povinnost PCR testu před odletem na dovolenou i před návratem do Česka. Poté by turista měl nastoupit povinnou pětidenní karanténu a opět zopakovat PCR test.

Tagy: