Cena benzinu se mění před očima. Zdražování se promítne i do dalšího zboží, říká ekonom

Řidiči momentálně při tankování musí vstřebávat extrémně vysoké ceny pohonných hmot.

Ceny pohonných hmot trhají rekordy. A řidiči jsou svědky toho, že částka za litr nafty či benzinu poskočí i během čekání na čerpacích stanicích. Tam, kde se dal litr pohonných hmot před pár dny koupit za 36 korun, si dnes lidé připlatí třeba i o osm korun více. A zdražování se v kontextu událostí na Ukrajině a sankcí uvalovaných na Rusko dotkne prakticky všeho.

Jen za poslední týden ceny benzínu i nafty stouply zhruba o pět korun. Fronty před čerpacími stanicemi, lidé tankující palivo do zásoby a nákupní panika se postará o to, že ceny dál porostou.

„Je to šílené,“ řekl jeden z řidičů u benzinky. „Byl jsem tady už předchozí den a než jsem vystál frontu, tak cena byla o korunu vyšší.“ Zájem natankovat levněji je tak velký, že už docházejí kanystry.

Podobné to je na většině čerpacích stanic v Česku. „Pohonné hmoty jsou pěkně drahé. Asi budu chodit pěšky, protože ceny jsou fakt šílené,“ podotkl další z řidičů. „Mohou růst ceny, dokud se nezklidní Putin. Putin se zklidní, ceny se zklidní,“ nabídl jiný svoji teorii.

Zdražila také jedna z nejlevnějších benzinek v Chlumci na Ústecku. Ještě ve středu tady stál litr běžného benzinu 36,90. A momentálně za něj zaplatíte téměř 42 korun. Nafta podražila dokonce o 7 korun.

Ceny pohonných hmot raketově stoupají také v Jihomoravském kraji. Na jedné čerpací stanici lidé zaplatí za litr nafty 43,90. Litr benzinu tu pak stojí 42 korun a 50 haléřů. „Ono to zase padne. To je podle mě otázka chvíle. Lidé stejně budou muset jezdit do práce a tak, takže nic nenaděláte,“ uvedl jiný ze „šoféru“.

Podle majitele čerpací stanice v Plzni zdraží benzin a nafta ještě o jednu korunu. Ale podle něj lidé zbytečně šílejí. „I teď zdražuje, ale spíše bych řekl, že mezi lidmi je panika a tankují jako blázni.“

I na Zlínsku na jedné z nejlevnějších čerpacích stanic, stojí litr benzinu 42,90. Řidiči ji i tak berou útokem. „Chtěl jsem si udělat nějaký dražší výlet, tak jsem jel natankovat,“ poznamenal s vtipem řidič. Humor je to jediné, co jemu a všem dalším zbývá. Podle odborníků se totiž mohou ceny vyšplhat ještě výš.

Řetězová reakce, zdražovat bude vše

Růst cen pohonných hmot by mohl znamenat přímo řetězovou reakci. Zdražování by se proto mohlo dotknout služeb, zboží v e-shopech nebo třeba potravin.

„Všechno vyrábíme z ropy a to, co z ropy nevyrábíme, pomocí ropy dovážíme. Takže to bude mít vliv na všechno. Ceny porostou všeobecně a možná úplně nejvíc vzrostou u potravin,“ řekl ekonom Dominik Stroukal.

Nejvíce se zdražování dotkne rychloobrátkových potravin, které se dovážejí každodenně. V první řadě to bude pečivo a pak třeba maso. „Jakákoliv doprava jezdí momentálně dráž. Ať už hromadná nebo nákladní,“ poznamenal Ivan Indráček, předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů ČR. „Dopad to má obrovský – možná až likvidační,“ doplnil Lukáš Chlumský, jednatel mezinárodní a vnitrostátní autobusové přepravy.

Rychlejší zdražování by mohlo dopadnout i na e-shopy. Rapidní růst cen zboží tu přitom už proběhl. „Ke zdražování dochází v posledních dvou letech průběžně. Předpokládáme, že se rostoucí ceny pohonných hmot do současné vlny zdražování a rostoucích nákupních cen určitě promítají,“ řekla mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

I řemeslníci se dopravují za svými zákazníky. „Aby chodil člověk pěšky s nářadím, tak to půjde těžko,“ konstatoval jeden z nich. Poptávka podle viceprezidenta Hospodářské komory České republiky Tomáše Prouzy bude klesat. „Při vysoké inflaci se lidé už tak bojí utrácet, začínají šetřit, omezují poptávku a právě rostoucí cena pohonných hmot je pro ně dalším signálem, že mají zavřít peněženky, že mají dávat pozor, za co utrácí.“

Svůj pohled přidal i ekonom Jan Bureš: „V případě, že ceny energií a ceny pohonných hmot půjdou dál nahoru a za předpokladu, že konflikt na Ukrajině neodezní, pak je na místě počítat s cenami energií a pohonných hmot vyššími o zhruba 30 procent oproti tomu, co jsme viděli na konci roku.“

Ropné dodávky přitom zůstávají dlouhodobě nezměněné. Jediným důvodem, proč se zdražuje, je obava ze zavření ropovodních kohoutů z Ruska. Pokud by se ale opravdu uzavřely, bude hůř.

Tagy: