Desítky hrobů zmizely v kráteru. Část hřbitova se kvůli dolování propadla do země

Propadlý hřbitov v polské Třebini

V Polsku se propadl hřbitov

Ve městě Třebiňa na jihu Polska se propadla země, zřítila se proto část hřbitova. Více než 50 hrobů skončilo v 10 metrů hlubokém a 20 metrů širokém kráteru. Důvodem bylo poddolování místa.

Byl to šok, když se v části hřbitova v jihopolské Třebini objevil kráter, který pohltil více než 50 hrobů. Ostatky pohřbených lidí skončily v hlubinách. Na místo okamžitě zamířili policisté a uzavřeli celý hřbitov. Na místo nikdo nesmí.

Jedná se o důsledek těžby uhlí a poddolování. V minulosti se i v Česku stalo něco podobného, do hlubin se na Karvinsku zřítila celá těžní věž.

Policisté kráter zakryli plachtou a čekají na odborníky, kteří provedou sanaci. Země se propadla kvůli poddolování, v nedalekém dole Serszia se před 20 lety těžilo černé uhlí a teď ho důlní inženýři nechávají zatopit vodou, což je vedle zasypávání jeden ze způsobů jeho likvidace.

„Dochází ke kolapsům, oslabování těch mezikomorových pilířů, ke kolapsům stropů, kdy může dojít k propadu povrchu,“ říká Václav Zubíček, proděkan Hornicko-geologické fakulty VŠB-TU Ostrava.

Minulý týden se objevil kráter také na nedalekém sídlišti, jen asi 20 metrů od jednoho z domů. Dělníci ho už zasypali, ale místní lidé se bojí, že budou propady dál pokračovat.

Likvidaci dolů je podle odborníků nutné věnovat velkou pozornost. V Česku se kvůli poddolování v roce 1998 propadla rovnou celá těžní věž. Zranili se přitom kupodivu jen 2 horníci. „Vyletěl gejzír horniny do vrchu, poprvně takových 30 metrů, krásně jak ze sopky, a podruhé o těch 50 výše,“ vzpomíná jeden ze svědků události.

Stalo se to v Doubravě na Karvinsku. 60 metrů široký a 36 metrů hluboký kráter tehdy ohrožoval i domy místních lidí. Byl asi třikrát větší než ten současný v polské Třebini.

Tagy: