Nepřišli s ničím novým. Testování za miliardy bude na úkor jiných, tepe vládu Mašek

Jiří Mašek

Mašek kritizoval vládní strategii boje s covidem

Plošné testování ve firmách a školách, které navrhla nová vláda, bude stát miliardy, a to na úkor jiných. Uvedl to poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS. Kritizoval také přístup kabinetu Petra Fialy (ODS), který prý nepřišel s žádným inovativním řešením covidové situace. Podle poslance Bohuslava Svobody (ODS) ale ke zvládnutí pandemie stačí dodržovat určité kroky.

Pandemie koronaviru je podle poslance Svobody boj, který lze vyhrát, pokud budeme dodržovat určité podmínky. „Máme k tomu čtyři základní kroky – umíme vir poznat, zabraňovat mu v šíření, umíme se mu bránit a máme léčbu. Je to boj, kterého se musí účastni všichni,“ uvedl Svoboda.

Podle Maška jsou to ale postupy, které doporučovala už předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). „Čekal jsem, že Anticovid přijde s něčím novým. Jedna z jejich tezí byla přejít na PCR testy a vidíme, jaká je nyní realita,“ pustil se do Fialova kabinetu.

Vláda například už odstartovala intenzivní testování žáků, pedagogů i školního personálu. To bude v prvních 14 dnech nového roku probíhat dvakrát týdně. „Důvodem pro takto striktní nastavení pravidel je vzestup varianty omikron, která je nakažlivější a postihuje i očkované,“ argumentoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Maškovi se nelíbí ani to, že současná vláda nabízí nákup ve zrychleném objednávkovém řízení: „Zaráží mě financování – u škol je to 200 korun od ministerstva, u firem se jedná o 60 korun. Jsou to ale peníze určené na léčbu pacientů nebo na zdravotnické pomůcky.“ Dodal, že za předpokladu, že bude testováno dvakrát týdně asi milion lidí, se vláda s finančními náklady dostane do jednotek miliard.

Podle Svobody bude velkou pomůckou pro boj s pandemií očkování ve spojitosti s promořenou populací. „Myslím si, že se čtvrtému přeočkování nevyhneme. Je to věc, která se objevuje, normální chřipku taky přeočkováváme každý rok. Bude to častější a krok Izraele je v tomto ohledu logický,“ řekl Svoboda.

Izrael schválil čtvrtou dávku vakcíny proti nemoci COVID-19 pro osoby s oslabeným imunitním systémem. V devítimilionové zemi je 94 pacientů ve vážném stavu. Oproti tomu v tuzemsku, s podobným počtem obyvatel, máme v těžkém stavu 535 pacientů.

Tagy: