Přehnaná opatření nemají smysl. Musíme začít normálně žít, shodli se Prymula se Šinkorou

Epidemiolog Roman Prymula (vlevo) a imunolog Jiří Šinkora.

Rozhovor se Šinkorou a Prymulou

Podle imunologa Jiřího Šinkory a epidemiologa Romana Prymuly omikronová vlna přinese vysoké počty infikovaných, zdravotní systém se však nezahltí. „Počítám, že zde bude vysoká vlna, která bude krátce trvat a pak bude klesat,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS Prymula s tím, že není nutné přijímat přehnaná opatření. Šinkora doplnil, že se musíme naučit s pandemií žít.

Řada zemí aktuálně bojuje s rekordními počty nakažených, za kterými stojí zejména nová varianta omikron. Na dotaz, kdy tato vlna doputuje do Česka, Šinkora odvětil, že možná nikdy. „Třeba k nám nikdy nepřijde, jsme promořenější. Dobře víme, že u nás byla závažná vlna minulou zimu. Prodělaná infekce poskytuje velmi dobrou ochranu proti dostupným variantám covidu,“ podotkl.

Může se tak podle něj stát, že vzhledem k tomu, že u nás došlo k většímu promoření, k obrovské vlně nedojde. „Myslím, že varianta omikron je odlišná. Klinické studie ze světa ukazují, že lidé, co předchozí varianty prodělali, jsou zranitelní a mohou se nakazit. Protekce činí zhruba 20 procent, a ochrana moc neplatí ani u očkovaných,“ pokračoval Prymula.

Nemyslí si, že by omikronová vlna měla zdravotní systém zbortit. „Většina případů má mírný průběh nemoci. Počítám, že zde bude vysoká vlna, která bude krátce trvat a pak bude klesat,“ myslí si epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví. Doplnil, že v přijímání určitých opatření, jako je povinné testování ve firmách od 17. ledna, Česko nezaspalo.

„Přehnaná opatření nemá smysl dělat. Omikron dominantně postihuje oproti jiným variantám horní části dýchací. Klinický průběh je méně závažný, inkubační doba je tři dny, a proto dochází k masivnímu šíření,“ vysvětlil s tím, že podle dat z Velké Británie je vidět, že nemocnice nejsou přehlceny, stejně tak hlásí výrazně nižší úmrtnost.

„Čekám, že budeme mít vysoká čísla PRC testů, ale k přehlcení nemocnic nedojde,“ podotkl Šinkora s tím, že tato varianta je méně nebezpečná. „Musíme začít normálně žít. Nejde žít pět let v pololockdownech. Není to jen o zemřelých, ale i o těch, co přežijí. Musíme se tomu postavit čelem,“ dodal imunolog. Na dotaz, zda by se mohlo jednat o poslední variantu, se odborníci shodli, že je to možné.

„Teoreticky to možné je. Kdyby došlo k prodělání omikronu v kombinaci s vysokou proočkovaností, tak nás nemusí další vlny tolik trápit. Další mutace se ale nedají vyloučit,“ zmínil Prymula. Šinkora s ním naprosto souhlasil. „Domnívám se, že se jedná o první variantu, která je typicky slizniční, a je to možná ta poslední varianta,“ uzavřel.

Tagy: