Česká oscarová hádka: Dostálová si rýpla do Oppenheimera i Lipavského. Nerudová ji sepsula

Napětí nepanovalo jen ve filmovém Los Angeles, ale také mezi českými političkami. Lídryně kandidátky do evropských voleb za STAN Danuše Nerudová se pustila do poslankyně Kláry Dostálové (ANO), která ironicky komentovala výsledek oscarové noci. Konkrétně citovala představitele filmového Oppenheimera, který ve své děkovné řeči mluvil o „mírotvůrcích“. „U nás by ho ministr označil za bezpečnostní hrozbu,“ napsala Dostálová. Nerudová ji následně sepsula a doporučila hnutí ANO jiný oscarový snímek – 20 dní v Mariupolu.

Dostálová komentovala především slova herce Cilliana Murphyho, který ztvárnil filmového jaderného fyzika Roberta Oppenheimera. Za svou roli v tříhodinovém snímku Christophera Nolana o otci atomové bomby získal cenu za nejlepší herecký výkon. Ve své děkovné řeči mimo jiné zmínil, že „nyní žijeme v těžkém světě, proto chce cenu věnovat všem mírotvůrcům“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Udělejte mi podklady na toho zm*da, žádal Babiš složku na Lipavského. Poslal mail, kam neměl

Toho se na platformě X následně chytla Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj a lídryně pro volby do Evropského parlamentu za hnutí ANO.

„Murphy má štěstí, že to bylo v Los Angeles. U nás by ho ministr označil za bezpečnostní hrozbu,“ rýpla si nynější poslankyně opozičního hnutí do ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který dříve označil Babiše za bezpečnostní riziko pro ČR. Ten na oplátku požadoval na šéfa diplomacie složku s citlivými informacemi.

Do Dostálové se pustila její budoucí volební oponentka a někdejší prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. „Pokud jste taková filmová fanynka, tak vám i celému předsednictvu hnutí ANO koupím vstupenky na slzy vyvolávající dokument 20 dní v Mariupolu,“ napsala ekonomka ve svém příspěvku.

Posléze Nerudová vysvětlila, kam svými slovy směřuje. „To abyste viděli, co se děje na Ukrajině, čeho všeho jsou Putinova vojska schopna a jak moc by ukrajinský národ bez pomoci Západu trpěl. Možná si konečně uvědomíte, že o míru nestačí psát hloupé posty na Twitter, pro mír musíte něco udělat,“ sepsula Dostálovou. Ta zatím kritiku nechala bez reakce.

Snímek ukrajinských novinářů v čele s Mstyslavem Černovem si během oscarového galavečera odnesl Oscara za nejlepší dokumentární film – a také první zlatou sošku od Akademie v historii ukrajinské kinematografie. Pro tvůrce ale šlo o hořkosladké vítězství – v jejich domovině stále zuří válka.

„Pravděpodobně budu první režisér na tomto pódiu, který říká: Přál bych si, abych tento film nikdy nenatočil. Přál bych si, abych to mohl vyměnit za to, že Rusko nikdy nezaútočilo na Ukrajinu,“ uvedl ve své děkovné řeči. Dále vyjádřil přání, aby se na svobodu dostali všichni zavření civilisté a zajatí vojáci, kteří jen bránili svou vlast.

Aby se kruh uzavřel, později se nechal vyfotit s druhým mužem večera – Cillianem Murphym. Oba tentokrát netajili radost ze své nové prestižní trofeje.

Jak probíhal oscarový galavečer? Podívejte se na reportáž níže. Kompletní výsledky z předávání filmových cen najdete v tomto souhrnném článku.

Tagy: