Na hradě Cimburk se blýská na lepší časy. Chátrající památku zachraňuje parta nadšenců

Hrad Cimburk

Zřícenina hradu Cimburk

Milovníci romantických zřícenin mají na Slovácku už dlouhá desetiletí jasný cíl. Poslední feudální pán opustil hrad Cimburk před více než 350 lety, od té doby pustl a chátral. Partě nadšenců se ale podařilo alespoň část hradu zachránit.

Hrad Cimburk nechal před 700 lety postavit Bernard z Cimburka. V té době v Českém království vládl otec Karla IV. Jan Lucemburský. Gotická stavba vznikla na nové obchodní stezce uprostřed Chřibů. Strategické rozhodnutí tenkrát zkrátilo cestu z Brna do Uherského Hradiště o několik dnů.

„Hrad vznikl, protože zakladatel hradu Bernard z Cimburka si našel na tvrzi v Koryčanech ženu svého srdce, Sabinu z Koryčan, směnil své panství za to zdejší s pány z Lipé a postavil zde tento hrad,“ vypráví v pořadu Prima Česko Jan Rozehnal, zdejší kastelán.

Dvakrát dobytý, poté opuštěný

Hrad byl ve své dlouhé historii dobyt pouze dvakrát. Na konci 15. století se to podařilo uherskému králi Matyáši Korvínovi, v době třicetileté války pak sedmihradskému knížeti Gáboru Bethlenovi. Na počátku 18. století, kdy již nehrozilo nebezpečí tureckého vpádu, byl Cimburk opuštěn a začal chátrat. „Spodní místnosti hradního paláce byly užitkové. První patro sloužilo pro přijímání návštěv, druhé patro nahoře s hradní kaplí tvořilo rytířský sál, třetí patro bylo pro bydlení pána a jeho rodiny,“ vypráví kastelán.

Do současné doby se z hradu podařilo dochovat například tehdejší záchod, prevét, ale nejen to. Před třiceti lety parta nadšenců usoudila, že by Cimburk neměl zmizet z mapy světa, a pustila se do oprav poničených hradeb. Peníze shánějí například formou dotací, ale především ze vstupného od návštěvníků. „Chodí velké množství lidí. A příspěvky, které tady platí za vstup nebo když si koupí klobásu, pití, jdou na opravu hradu. Jsme dobrovolníci. Tuhle činnost třeba já dělám bez nároku na jakékoliv peníze,“ říká Petra „Rilki“ Bainarová ze spolku Polypeje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cesta do středověku: Šlakhamr návštěvníkům přibližuje taje kovářského řemesla

„Letos nás čeká oprava palácové věže. Ta spočívá v přespárování, statickém zajištění a přezdění korun, potrvá pravděpodobně dva roky,“ sdílí Jan Rozehnal další plány, které dobrovolníci s hradem mají, a ukazuje nám další zajímavá místa. Například podzemí, jež ve středověku sloužilo jako spižírna a chladnička zároveň. Dnes už je zasypané, dříve ale mělo sklepení tři podzemní patra.

Ročně navštíví Cimburk okolo 20 tisíc lidí. Do hradního areálu je láká nejen romantická atmosféra zříceniny, ale také nejrůznější akce s ukázkami tradičních řemesel. Vidět při práci mohou třeba kováře. „Většinou spravujeme nářadí pro kameníky, případně zámky, petlice, cokoliv z kovu. Děláme hradní akce pro lidi a v podstatě na všech akcích běží kovárna, jsme tady většinou dva nebo tři kováři,“ vypráví umělecký kovář Štěpán Pažout.

Hrad Cimburk leží čtyři kilometry od městečka Koryčany. Po zelené turistické značce přes bývalou trampskou osadu Vršava vám cesta nezabere více než půldruhé hodiny. A výsledek pak stojí za to.

Tagy: