Netolický: Plošná pomoc není na místě. Určeme pravidla, aby ji dostali nejpotřebnější

Martin Netolický

Odborníci k pandemickému zákonu

Vláda Petra Fialy (ODS) chce prosadit novelu pandemického zákona. Ten však podle odborníků skrývá řadu problémů, jedním z nich je i kompenzace škod. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) zdůraznil, že z jeho zkušeností plošná pomoc není na místě. „Bylo by dobré určit pravidla, abychom pomohli nejpotřebnějším,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) avizoval, že v tomto týdnu vládě přednese návrh o kompenzacích pro firmy a podnikatele. Netolický je proti tomu, aby obsahoval plošnou pomoc. „Plošný návrh pravděpodobně nebude možný. Stav veřejných financí je nějaký, pak je zde pandemie, která nás také stojí peníze. Je dobré zvážit, komu konkrétně bude daná kompenzace určena,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Podle něj řada lidí plošné kompenzace čerpala, aniž by na měla nárok. „Před dvěma lety v březnu, kdy nastal nálet z hlediska kompenzací, si nejsem jistý, že byly tyto kompenzace ve všech případech využívány za účelem, ke kterému byly určeny. Slyšel jsem řadu případů, kdy jsem se pozastavoval nad tím, kdo vše o ně žádal,“ divil se.

Netolický by proto byl pro to, aby se v tomto směru stanovila určitá pravidla. „Plošnost není na místě. Bylo by dobré určit pravidla, abychom pomohli nejpotřebnějším,“ dodal.

Zdravotní expert Ondřej Dostál (Piráti), uvedl, že o prodldoužení novely pandemického zákona by bylo možné uvažovat jen za určitých podmínek. „O prodloužení by se dalo uvažovat jen za předpokladu, že se bude řešit otázka ušlého zisku těm, kterým opatření způsobila škody,“ podotkl.

Zákon neřeší ušlý zisk

Netolický přiblížil, jak v současné době kompenzace fungují. „Zákon ušlý zisk neřeší, přiznává především nárok na náhradu přímých škod. Ušlý zisk je nepřímou, ale podstatnou škodou. Stát by se měl k náhradám podniků postavit čelem, když mají omezení na svém provozu, to je logické. Pokud chceme pandemický zákon nějak upravit, tak si na takové záležitosti musíme dát pozor,“ uvedl.

Dodal, že chápe, že má stát problémy s rozpočtem, to ale podle něj na situaci nic nemění. „Problémy s rozpočtem s kompenzacemi nesouvisí, to je problém státu, který by si měl vyřešit jiným způsobem. Nárok na ušlý zisk je na místě,“ doplnil.

Novela zákona počítá i s tím, že by se karanténa nařizovala prostřednictvím SMS zprávy nebo telefonicky. Dostál s tím nesouhlasí. „V zákoně o veřejném zdraví je to řešeno rozumným způsobem. Praktický lékař nebo hygiena zasáhne do práv izolací nebo karanténou, ale musí zde být minimální kontakt, aby bylo jasné, zde je to nutné. Aby nenastala například situace, kdy člověk bude v karanténě mezi seniory. Ukládat základní zásady do svobod rozesíláním SMS nejde,“ zdůraznil Dostál.

Tagy: