Netradiční podívaná v děčínské zoo: Klokaní samici vykukují z kapsy dvě mláďata

Klokaní samici vykukují z kapsy dvě mláďata

Z kapsy vykukují dvě hlavičky

Zoologická zahrada v severočeském Děčíně se může pochlubit kuriozitou. Ke klokaní samici albínce do vaku k jejímu vlastnímu mláděti bílé barvy skočilo klasické hnědé, ale od jiné matky.

Je čas svačinky a tříletá klokaní samice albínka si odskakuje na jídlo ke svým spolubydlícím. Z kapsy jí přitom vykukují dvě různě zbarvené hlavičky malých klokánků. „Jedno z klokaních mláďat přelézá k jiné samici a tráví tam čas se svým vrstevníkem. Za třicet let chovu klokanů rudokrkých u nás v Zoo Děčín jsme se s tím nesetkali,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí zoo Alena Hloušková.

Hnědému klokánkovi se v cizím vaku zřejmě hodně líbí a ke své pravé mamince chodí jen málokdy. „Mládě tam tráví u té tety, dá se říct, v podstatě spousta času. Využívá komfortu té tety a cucne si od ní mléka,“ upřesnila.

„Vak slouží k vývoji mláďat, protože samice rodí mládě v téměř prenatálním stadiu a mládě se v tom vaku vyvíjí až do té doby, co vyskočí ven, takže to slouží jako inkubátor,“ doplnila chovatelka Nikol Stryková.

Za bílou barvou u klokanů stojí změna genu, který řídí tvorbu barevných pigmentů. Albíni jsou světloplaší a většinou špatně vidí. Ve volné přírodě v Austrálii a Tanzánii by měli velmi malou šanci na přežití. „Právě ve volné přírodě si je najde predátor kvůli zbarvení a snadno je najde, uvidí, sežere. V lidské péči takové problémy klokani řešit nemusí,“ vysvětlila Stryková.

A jak spolu klokaní kamarádi v jedné kapse vycházejí? „Vypadají, že se mají rádi, že vlastně vyrůstají jako sourozenci, za chvilku jim tam bude trochu těsno, tak se zase snad rozdělí,“ doplnila chovatelka. Na klokany se do děčínské zoo můžete přijít podívat každý den od 8 do 18 hodin.

Tagy: