Strážci parků bojují kvůli zvířatům s freeridery. Jinde jsou shovívavější, nechápou lyžaři

Freeride a strážci parku

Nedávný ostrý konflikt správce šumavského národního parku s turistou, konkrétně freeriderem, rozvířil debatu o tom, jaké pravomoci vlastně strážci národních parků v Česku mají. Správci národních parků vidí svůj úkol jasně – chránit ohrožené druhy. Jejich oponenti ale namítají, že v zahraničí jsou strážci leckdy benevolentnější.

V posledních letech jízdě ve volném terénu, takzvanému freeridu, propadá čím dál více lyžařů a snowboardistů. Někteří se při tom pohybují i mimo vyznačené trasy v národních parcích. Právě na takovém místě se se strážci minulý týden střetl i Jiří B. Následně je měl podle policie napadnout. Freerider se brání, že fyzickou potyčku vyvolali oni. Jízdě ve volném terénu se přitom v minulosti věnoval profesionálně.

V žádné zemi ale podle něj strážci parků nejsou tak striktní jako u nás. „Na druhé straně přes hranici můžete normálně zaparkovat auto a jít se projít, na naší straně je však zákaz,“ upozornil Jiří.

Mluvčí národního parku Šumava Jan Dvořák však namítá, že se jedná o klidové území, ve kterém žije řada chráněných živočichů, jako třeba tetřev hlušec. „Každé vyrušení tohoto zvířete ho může doslova a do písmene zabít,“ zdůraznil.

To však Jiří, jehož předci se zasadili o ochranu tamní krajiny, rozporuje. „Můj děda tvrdí, že tetřev hlušec je obyčejná slepice, která když ji někdo vyruší, tak popoletí a pak se zase vrátí,“ namítl.

Omezení pohybu pro freeridery vadí i Michalu Vodičkovi, který rád jezdí terénem na snowboardu. Se strážci přírody se setkal před třemi týdny, když jel s kamarádem lesem na Špičáku na zakázaných místech. „Jeden, kterému jsme se snažil vyhnout na mě skočil a křičel zastav, normálně mě rukou zastavil. Shodou okolností se naštěstí nikomu nic nestalo,“ přiblížil situaci Vodička.

Turisté ohrožují hnízdění

Třeba v NP České Švýcarsko nedisciplinovaní turisté vstupují do míst, kde hnízdí chráněné druhy ptáků, například čáp černý nebo sokol stěhovavý.

„V minulém roce nám jeden nedisciplinovaný návštěvník jedno hnízdění zrušil. V podstatě dohnal sokola k tomu, že musel opustit své hnízdo a pak mu zastydla vajíčka,“ upozornil mluvčí parku Tomáš Salov.

Národní přírodní rezervace Rolavské vrchoviště má nejpřísnější stupeň ochrany v Česku, rozlohu má zhruba 900 hektarů. Profesionální strážce přírody tady ale nenajdete, na pořádek dohlíží dobrovolníci, je jich asi deset. Podle jednoho z nich, Rudolfa Kovaříka, někteří hříšníci reagují čím dál agresivněji. „Chovají se naprosto otřesně. Ze začátku to byly výmluvy, později začali likvidovat tabule,“ podotkl.

Profesionální strážci národních parků, mohou turisty mimo vyznačené trasy legitimovat a pokutovat, rozhodně je ale nesmí omezit na svobodě.

Tagy: