Havlíček: Nevídaná blamáž. Energie dramaticky zlevní všude krom Česka, popsal „megalež“ vlády

Pavel při podpisu penzijní novely zřejmě podlehl tlaku Fialy, míní Havlíček

K VĚCI 1.11.2023

Vláda se v debatě ohledně cen energií a poplatků za OZE dopouští vůči občanům „megalži“ za několik miliard korun. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS na to upozornil bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) s tím, že argumentace pouhým návratem poplatků do původního stavu není pravdivá. „V roce 2021 platily domácnosti 18 nebo 19 miliard korun. A víte, co oni teď udělali? Nekompromisně to vrátili, ale na 26 miliard korun,“ zdůraznil. Zároveň konstatoval, že zatímco ceny energií budou po celém světe dramaticky klesat, u nás porostou. Česko má přitom již nyní jedny z nejvyšších cen energií v EU.

Regulovaná složka elektřiny pro domácnosti by měla podle úterního oznámení ERÚ vzrůst na ceně až o sedmdesát procent. Experti, včetně ministra průmyslu Josefa Síkely (za STAN), napětí mírní a tvrdí, že nárůst nebude pro koncové uživatele takový. S tím však nesouhlasí zástupci opozice v čele s hnutím ANO.

ČTĚTE TAKÉ: Dražší elektřina bude pro zákazníky tvrdý náraz. Opozice chce peklo, vláda spoléhá na burzu

Podle Havlíčka vláda nejedná férově a na situaci měla upozornit už v květnu. „Tehdy řekla, že takzvané poplatky za obnovitelné zdroje, což je velká část té regulované složky, nepřevede zpátky na spotřebitele a na firmy. Řekla, že ukončí dotační byznys,“ popsal Havlíček. Výsledkem je ale podle něj to, že kabinet pouze přesouvá výdaje ze strany státu na domácnosti a firmy.

„Vláda sází na to, že cena neregulované elektřiny na burze bude klesat,“ míní poslanec. I kdyby to ale prý dopadlo, zdražení v řádu jednotek procent by se domácnosti zřejmě nevyhnuly. „Je to nevídaná blamáž. Uvědomme si, že ve světě tím pádem budou ceny dramaticky klesat, zatímco u nás budou růst. A to jsme v situaci, kdy máme jedny z nejvyšších cen energií v celé Evropské unii,“ okomentoval bývalý ministr průmyslu a obchodu.

„Za půl roku vláda neudělala vůbec nic,“ rozčiloval se rovněž stínový předseda vlády. „Sama se chytla do pasti. Jedna věc je schodek, druhá věc je to, že si mohla pomoci zdroji z modernizačního fondu,“ nastínil řešení Havlíček s tím, že takový postup by na schodek rozpočtu nemělo vůbec žádný vliv. „Ten největší průšvih, který vláda udělala, je ale její megalež, kterou činí. Říká, že se s poplatky na OZE vrací na úroveň, která tu byla těsně před krizí. Přitom v roce 2021 platily domácnosti kolem 18 nebo 19 miliard korun a nyní to má být 26 miliard,“ vysvětlil Havlíček.

Havlíček se v pořadu vyjádřil také k dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu v úvodu článku.

Tagy: