Nezabila mě leukémie, možná to zvládne Kreml. Ruský magnát se po kritice bojí o život

Známých Rusů, kteří by otevřeně zkritizovali invazi na Ukrajinu, je poskrovnu. Do této úzké skupiny se zařadil miliardář Oleg Tiňkov. Magnát – známý i pro mnohaleté působení v profesionální cyklistice – mimo jiné označil válku za masakr a poznamenal, že síly Vladimira Putina jsou „armádou s*aček“. Reakce Kremlu přišla rychle. Musel prodat podíl ve své bance Tinkoff a z obav o své bezpečí si najal bodyguardy.

„Jak může být dobrá armáda, když všechno ostatní v zemi stojí za ho*no a utápí se v nepotismu, patolízalství a servilitě?“ tázal se na Instagramu v dubnu Tiňkov. Zároveň nesdílí názor většiny průzkumů. „90 procent Rusů je proti této válce. Samozřejmě, existují i blbci, kteří kreslí symbol Z, ale každá země jich má 10 procent.“

Ať je (ne)podpora války jakákoliv, jisté je, že ruský podnikatel svými slovy šlápl do vosího hnízda. Kreml na podobnou kritiku od „svých“ zvyklý není, vyžaduje dodržování prosazovaného narativu.

Lidé z Putinova okolí proto na magnáta zatlačili a minulý týden ho donutili prodat 35procentní podíl ve společnosti TCS Group, do které spadá i jím založená banka Tinkoff. Navíc údajně jen za tři procenta skutečné hodnoty. Pokud by dále chtěl být akcionářem, prý by byl podnik znárodněn. „Nemohl jsem diskutovat o ceně. Byl jsem rukojmím, který se ocitl v situaci ‚ber, co je ti nabízeno‘. Nešlo jakkoliv vyjednávat,“ popsal nepříjemnou zkušenost pro The New York Times.

Ani to mu ale nezajistilo klid. Díky přátelům s kontakty na bezpečnostní služby se dozvěděl, že by se měl reálně obávat o svůj život. „Řekli mi: ‚Rozhodnutí ohledně tebe bylo učiněno.‘ Jestli to znamená, že mě ještě ke všemu zabijí, to nevím. Nevylučuji to,“ konstatoval. A k tomu drsně zavtipkoval, že „když ho zatím nezabila leukémie, možná mu ukončí život Kreml“.

Excentrický podnikatel

Kromě vážné nemoci, se kterou bojuje od roku 2019, ho v poslední době trápilo obvinění z daňových podvodů v USA a v rámci urovnání případu musel zaplatit gigantických 507 milionů dolarů (přes 11,5 miliardy korun). S těmito strastmi včetně aktuálního dopadu sankcí a „krádeže“ ze strany ruského režimu se kvůli bezpečí nyní ukrývá na neznámém místě.

Úkryt přitom představuje pravý opak toho, čím 54letý Oleg Tiňkov proslul. Vždy byl excentrickým mužem, který rád dával na odiv svůj úspěšný život. Například se chlubil tím, že vlastní superjachtu schopnou probořit led. Dost o něm bylo slyšet také v cyklistickém světě.

Vzhledem ke své vášni – jízdě na kole – vstoupil na profesionální úroveň. Na závodění už bylo pozdě, ale na pozici majitele týmu nikoliv. A tak mu rázem patřila stáj Tinkoff, jejíž kompletní název v průběhu let procházel změnami. Silná ekipa Tiňkovovi sloužila jako skvělá propagace pro jeho banku, úspěšným „reklamním nosičem“ byl jeden čas i Slovák Peter Sagan.

Kontroverzní majitel ukončil své působení v cyklistice v roce 2016 s tím, že chce ze společnosti Tinkoff udělat ještě více prosperující značku. O šest let později se nešťastnými okolnostmi jeho cíl změnil ve fiasko.

Sám už nadále nechce spojovat své jméno se zemí agresora. Takováto prohlášení nevypouští v naději, že bude vyškrtnut ze sankčního seznamu Velké Británie – evidentně ho pouze štve, jak se Rusko chová.

Tagy: