Citelnému propouštění se v krizi nevyhneme, varují experti. Nastínili, kde bude nejhůře

Radek Špicar a Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka: Lukáš Kovanda a Radek Špicar

Energetická krize bude doprovázena nárůstem nezaměstnanosti. V pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS to konstatoval ekonom Lukáš Kovanda. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara už některé české firmy své zaměstnance začaly propouštět.

Kovanda se domnívá, že podniky budou muset propouštět kvůli růstu nákladů. „Nedělejme si iluze, že krizi můžeme zvládnout bez citelného nárůstu nezaměstnanosti. Jak velký bude, v tuto chvíli neumím říct, protože situace je vážná a stále se komplikuje,“ konstatoval ekonom.

Aktuální situaci nebere na lehkou váhu ani Špicar. „Už se propouští ve sklárnách v severních Čechách. Celkově jsou nejpostiženější slévárny, sklárny, výrobci stavebních matriálů nebo hutě, tedy energeticky velmi náročné provozy,“ vypočítával viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Nevýhodou českého hospodářství dle něj je, že jde o nejprůmyslovější ekonomikou v celé Evropské unii. „Energeticky náročných provozů máme mnoho a máme jedny z nejdražších energií, což je smrtelný koktejl, který firmy dlouhodobě nemohou přežít,“ varoval před možnými následky krize na energetických trzích.

Kovanda se také vyjádřil k návrhu státního rozpočtu na rok 2023, který vláda schválila s plánovaným deficitem 295 miliard korun. „Schodek mohl být nižší. Rád bych viděl nějaké úspory na straně vlády. Může se jednat o zrušení některých úřadů, prodej nemovitostí či propouštění úředníků,“ navrhl možná řešení Kovanda.

Odborníci také souhlasili s vyjádřením majitele Kofoly Jannise Samarase, který varoval, že pokud vláda nevyřeší drahé energie, hrozí Česku velká krize. Dále komentovali zastropování cen energií či vládní nařízení, které umožňuje snížit teplotu na pracovištích.

Tagy: