Spolupráce ODS s „Dieselem a Fízlem“? S asociálem Šlachtou těžko, říká ostře senátor Jirsa

Zleva: Filip Turek, Robert Šlachta a Petr Macinka

Průzkum STEM: sněmovní volby

Šéf Přísahy Robert Šlachta stál za státním převratem a přivedl předsedu hnutí ANO Andreje Babiše k moci. Spolupráci ODS s „Dieselem a Fízlem“ si nedokážu představit, řekl senátor za ODS Tomáš Jirsa redakci CNN Prima NEWS. Bývalého elitního policistu Šlachtu popisuje zástupce horní komory jako asociála. „Pokud se nemýlím, ani jeden z nich není v Poslanecké sněmovně ani v Senátu, tak jak s nimi spolupracovat? V Evropském parlamentu? Když bude ‚Diesel Turek‘ hlasovat s ODS, což asi bude, tak proč ne,“ poznamenal k nově zvolenému europoslanci Filipu Turkovi.

Spekulace o „námluvách“ ODS s Přísahou a Motoristy sobě rozproudil končící europoslanec Jan Zahradil poté, co se objevil v jejich volebním štábu. V pořadu K věci nicméně upozornil, že byl předtím ve štábu Spolu, kde se viděl s premiérem a předsedou ODS Petrem Fialou. Odmítl, že by návštěva „konkurenčního tábora“ znamenala sbohem občanské demokracii nebo oficiální vyjednávání o spolupráci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Schillerová šíří paniku a lže. Žádný tajný daňový balíček nechystám, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura

Podle senátora ODS Tomáše Jirsy je největší překážkou – stejně jako u valné většiny občanských demokratů – Robert Šlachta, který se před více než deseti lety zasloužil o pád vlády Petra Nečase. Ve zprávě pro CNN Prima NEWS se pozastavil také nad tím, proč s ním v koalici spolupracuje Petr Macinka, šéf Motoristů sobě a letitý spolupracovník exprezidenta Václava Klause.

„Té koalici se familiárně přezdívá ‚Fízl a Diesel‘. Neumím si představit spolupráci se Šlachtou, který provedl státní převrat, přivedl Andreje Babiše k moci, štítí se Václava Klause, a přitom kandiduje s Macinkou. O Šlachtovi se říká, že je asociál. No, dvacet let života na ubytovně na vás musí nechat stopy. Macinku mám docela rád, ale divím se, že se nespojil s někým rozumnějším,“ řekl redakci Jirsa ostře na konto expolicisty a šéfa Přísahy.

„Pokud se ale nemýlím, ani jeden z nich není v Poslanecké sněmovně ani v Senátu, tak jak s nimi spolupracovat? V Evropském parlamentu? Když bude ‚Diesel Turek‘ hlasovat s ODS – což asi bude – tak proč ne,“ poznamenal k nově zvolenému europoslanci Filipu Turkovi.

Ačkoliv koalice Motoristů sobě společně s Přísahou slavila velký úspěch v evropských volbách, Jirsa si nemyslí, že by vznikala alternativa k pravici, jak mnozí tvrdí. „Z mého pohledu se do Motoristů sobě vkládají velké a těžko realizovatelné pravicové naděje. Tak jako do Trikolory – tea party v ODS – Věcí veřejných, Unie svobody, TOP 09 a kdoví, jak se všechny ty hvězdy naší politiky jmenovaly. Uvidíme,“ dodal senátor.

Nečas: Spolupráce je nepředstavitelná

Nepřekvapivě velmi kriticky se ke spolupráci ODS s Motoristy a Přísahou staví expremiér Petr Nečas, jehož vláda skončila pod tíhou policejního vyšetřování. Šlachtovi tak pochopitelně nemůže přijít na jméno. „Nedovedu si takovou spolupráci představit, což je v ODS drtivě dominantní názor,“ sdělil Nečas ohledně Šlachtovy strany redakci CNN Prima NEWS.

Obdobně to vidí také Petr Bendl, poslanec ODS a někdejší ministr zemědělství v Nečasově vládě. „Pro mě je spolupráce ODS především s panem Šlachtou nepředstavitelná. Obecně nemám pocit, že by s nově vzniklými subjekty bez historie byla v České republice dobrá zkušenost,“ napsal redakci.

Přísaha a hnutí ANO ve vládě?

Před třemi lety se ovšem spekulovalo, že je Šlachta připraven vládnout s hnutím ANO. Podle exkluzivního červnového volebního modelu agentury STEM pro CNN Prima NEWS by se sice Motoristé sobě ani Přísaha do Sněmovny nedostali, předpokládá se ale, že jejich preference budou postupně růst.

Policejní zásah na Úřadu vlády, ministerstvu obrany a dalších místech vedl v noci na 13. června 2013 přímo k demisi Nečasovy vlády a jeho odchodu z čela ODS. Následně padla řada obvinění a začaly soudní procesy.

Nečas v roce 2020 obvinil Šlachtu, že začal pracovat na případech spojených s jeho osobou poté, co ho někdejší premiér v roce 2010 odmítl dosadit do funkce policejního prezidenta. Šlachta tehdy expremiérova slova odmítl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Piráti proti vládě. Ivan Bartoš a spol. odmítají stejně jako Andrej Babiš úpravu televizních poplatků.

Tagy:
politika Andrej Babiš ODS Petr Nečas Senát Poslanecká sněmovna koalice europoslanec ANO 2011 Robert Šlachta Tomáš Jirsa vláda europoslanci senátoři Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty Filip Turek Motoristé sobě