Česku hrozí úbytek pohotovostí. Pitomost a alibismus, kritizuje plán ministerstva Kubek

Nemocnice

Česku hrozí úbytek pohotovostí

Fungování lékařských pohotovostí mají v současnosti ve své kompetenci kraje. Ministerstvo zdravotnictví však připravuje změnu, a tuto povinnost by chtělo přehodit na zdravotní pojišťovny. Prý mají lepší nástroje k tomu, aby zajistily pravidelné obsazení pohotovosti lékařem. Problém je v tom, že by pohotovostí reálně ubylo a pomoc by pacienti našli jen na urgentních příjmech.

Vzít odpovědnost krajům a dát ji pojišťovnám – k tomu směřuje novela ministerstva zdravotnictví. „To, co se snažíme připravit, je přesunutí této odpovědnosti, větší vliv a větší účast zdravotních pojišťoven na zajištění nejen zubní, ale obecně pohotovostní služby,“ sdělil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

ČTĚTE TAKÉ: České zdravotnictví připomíná Titanic. Podle expertů by mělo výrazně ubýt nemocnic

Podle ministerstva dokážou pojišťovny lékaře lépe motivovat k tomu, aby pohotovostní služby sloužily. Krajům se to prý nedaří, a to přesto, že podle zákona mohou doktory, kteří odmítají sloužit, potrestat až stotisícovou pokutou. I to má ale háček. „Lékařům to můžeme nařídit jen v jejich ordinaci, to by znamenalo, že by se ta pohotovost sloužila každý týden jinde. Chtěli jsme, aby to bylo v jedné nemocnici. Avšak nemůžeme nařídit lékařům, aby přišli sloužit do nemocnice. V tu chvíli by museli podepsat smlouvu s tou nemocnicí, a to už nám ten zákon neumožňuje,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

„Pokud jste měli doteď problémy s nedostatkem lékařů, tak budete mít ještě o jednoho lékaře navíc, který nebude mít váš kraj v lásce. Je to jako jít s klackem proti rozjetému tanku,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Pokud novela projde, pojišťovny budou zajišťovat primárně urgentní příjmy. To ale může vést ke snížení počtu pohotovostí. „Nejohroženější oblastí by bylo Sušicko a Tachovsko, kde je Městská nemocnice, která nemá příjem, a na Tachovsku není nemocnice žádná,“ dodal Špoták.

„Jsem přesvědčen, že na dostupnosti se nic nezmění. Pohotovostí ubude, ale nebude to dramatické. Možná ta služba bude dostupná v jiné lokalitě, ale bude dostupná,“ sdělil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Podle Špotáka však změna způsobí, že kraje budou muset pohotovost zajišťovat z vlastních prostředků stejně, jako to je teď.

„Je to pitomost. Politici, které si volíme a platíme ze svých daní, se snaží zbavovat své odpovědnosti za dostupnost lékařské péče. Je to čirý alibismus,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„V současné době je návrh v legislativním procesu, diskutujeme o něm, ale není jisté, jestli bude v této podobě opravdu schválený,“ řekl tiskový mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny František Tlapák.

Novela je aktuálně v připomínkovém řízení a pokud projde, začne platit od ledna 2025.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zrak se jí stále zhoršuje, přesto stát Marii snížil příspěvek. Posudkoví doktoři nestíhají

Tagy:
nemocnice zdravotnictví pojišťovna lékař pohotovost Ministerstvo zdravotnictví České republiky