Nová naděje pro pacienty s rakovinou prostaty už je v Česku. Co lék nabízí a jak ho získat?

Lékařský model

Lék na rakovinu prostaty je dostupný v Česku

Nová šance pro pacienty s rakovinou prostaty už je v Česku. Přípravek Pluvicto, který vynalezl německý tým odborníků s českou vědkyní, dokáže prodloužit a zkvalitnit život mužům v posledním stádiu rakoviny prostaty. Cesta k němu je ale finančně náročná. Automaticky hrazený ze zdravotního pojištění totiž není a vyjde na miliony.

Přípravek Pluvicto je schválený pouze pro pacienty s rakovinou prostaty v pokročilém stadiu, u kterých selhala veškerá dostupná léčba. V průměru takovým pacientům prodlouží život o čtyři měsíce. Jako první a zatím jediná u nás tuto možnost nabízí pražská Fakultní nemocnice v Motole. Nikdo tady však terapii zatím nepodstoupil, i když by zájemci byli.

ČTĚTE TAKÉ: Každý třetí Čech se v životě potýká s rakovinou, podíl mladých roste. Kde děláme chyby?

„Bariérou k podávání tohoto léku je jeho vysoká cena. V českých podmínkách se jedná o novinku, dlouho se čekalo na schválení ze strany různých úřadů. Já několik pacientů léčených touto metodou mám, ale byli léčeni mimo Českou republiku,“ řekl přednosta Onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Tomáš Büchler.

Pluvicto se podává kapačkou za zvýšeného dohledu. Cyklus by měl pacient absolvovat šestkrát, jenže jeden stojí podle informací iDnes.cz Premium přes půl milionu korun. To znamená minimálně tři miliony za terapii, a tak pojišťovny žádosti zamítají.

„VZP dosud žádali proplatit přípravek Pluvicto tři její klienti. Žádný z nich ale nedodržel podmínky, proto jim vyhověno nebylo,“ sdělila mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

„Klient ještě nevyčerpal veškeré možnosti z postupů doporučovaných odbornou společností. Nešlo tak o jedinou možnost léčby a nebyly splněny podmínky,“ uvedl také mluvčí Vojenské zdravotní pojišťovny Jan Matěj.

Jistotu tak zatím mají pouze samoplátci. „Držitel podal žádost, proběhlo první kolo, nicméně čeká se na dohodu se zdravotními pojišťovnami. Jednání probíhají, ale my jako ministerstvo do toho nevstupujeme,“ přiblížil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Čeští pacienti s rakovinou prostaty se již léčili třeba na Slovensku, kde používají obdobné léčivo, které v Česku není schváleno. Navíc tam terapie stojí o polovinu méně než v tuzemsku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nebojme se nudy, může být kreativní, říká neurovědec. Pro mozek je klíčová „zlatá trojice“

Tagy: