Nová zjištění k výbuchům ve Vrběticích: Ruským špionům pomáhal bývalý voják s manželkou

Výbuch ve Vrběticích

Nová fakta v kauze Vrbětice

Kauza explozí v muničních skladu ve Vrběticích z roku 2014 má novou linku. Vyšetřovatelé totiž podle všeho podezřívají ruskou manželskou dvojici ze špionáže na území Česka. Informuje o tom Český rozhlas Radiožurnál. Podle něj si Nikolaj Šapošnikov, Rus s českým občanstvím, a jeho manželka Elena vyměňovali e-maily s citlivými informacemi s představitelem ruské tajné služby GRU, jejíž agenti mají mít výbuch ve Vrběticích na svědomí.

Nová stopa v kauze se točí kolem manželů Šapošnikovových. Ti měli sdělovat citlivé údaje o Vrběticích ruskému generálmajorovi Andreji Averjanovovi, jehož jednotka v GRU měla stát za výbuchy. Při první explozi v říjnu 2014 vybuchl sklad číslo 16 zbrojařské firmy Imex Group. Právě pro tu má dle informací Radiožurnálu Nikolaj Šapošnikov pracovat. Výbuch zabil dva české občany.

Šapošnikovovi měli podle informací Radiožurnálu začátkem října 2014 vyrazit na dovolenou do Portugalska. Tam se k nim měl přidat muž, který se „představil jako Andrej“. „Potkali jsme se na kávě, byli jsme v Portugalsku jako turisté. Prostě výlet, on se k nám přidal,“ sdělila pro Radiožurnál dcera Šapošnikovových, která je doprovázela na dovolené se svým mužem. Dodala, že si pouze prohlíželi památky v Lisabonu a z turisty, kterého potkali měla prý „úžasný“ pocit. Měl podle ní pracovat jako „literární historik“.

Turista Andrej měl však být právě generálmajor Averjanov. Dcera Nikolaje a Eleny Šapošnikovových Radiožurnálu prozradila, že ho neviděli poprvé. „Taťka ho znal spíš pracovně a mamka se do toho nějak vložila,“ vysvětlila.

O pravé identitě údajného literárního historika se dcera dozvěděla až později. „Když potom někdy v květnu vyšly fotky, jak Averjanov vypadá, tak jsem si spojila, že to je ten člověk, kterého jsem viděla v Portugalsku,“ zmínila pro Radiožurnál.

E-maily s citlivými informacemi

V minulosti ovšem tvrdila, že se její rodiče s nikým takovým v Portugalsku nesetkali. Kontakt s Rusy popírali i manželé. „Co znamená agent, já žádné agenty neznám. Podezřelých ruských agentů je v Evropě tolik, že bychom se všichni divili, kdyby je všechny spočítali,“ tvrdil Šapošnikov pro Českou televizi v prosinci. Jeho žena se ptala, že pokud byl Averjanov elitní generál, tak proč by se zajímal o „nějaký sklad“.

O kontaktu Šapošnikovových s ruským generálmajorem podle svých slov nevěděl ani právník Imex Group Radek Ondruš. „Společnosti Imex Group není o tomto setkání nic známo. Pracovníci společnosti nemají povinnost sdělovat, s kým se v mimopracovní době stýkají,“ sdělil Ondruš pro Radiožurnál.

Konverzace s Averjanovem však neprobíhala pouze na dovolené, ale přerostla v e-mailovou komunikaci. Obsahem zpráv měly být mimořádně závažné informace. „Jejich obsahem byly citlivé informace o zbrojních obchodech, třeba o pohybu vojenského materiálu,“ řekl pro Radiožurnál nejmenovaný zdroj, který doplnil, že policie v tomto ohledu již zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vyzvědačství.

Munice pro Ukrajince

Za výbuchy ve Vrběticích mají primárně stát agenti elitní skupiny 29155 ruské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexander Miškin. Oba nechvalně prosluli také nepovedenou otravou ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury.

Není jasno, jak se vůbec dvojice agentů dostala do areálu Vrbětic, ale krátce po první explozi 16. října, při které zahynuli dva čeští zaměstnanci Imex Group, byli v Moskvě slavnostně vyznamenáni společně s dalšími muži, kteří se na akci ve Vrběticích měli podílet.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) pracuje s verzí, že agenti chtěli nechat vybuchnout munici bulharského obchodníka se zbraněmi Emiliana Gebreva. Jeho materiál, který byl uskladněn ve Vrběticích, měl původně zamířit na Ukrajinu coby pomoc proti proruským separatistům na Donbasu. Sám Gebrev později uvedl, že část zbraní měla putovat také do Sýrie tamním povstalcům, kteří bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada. Tomu, stejně jako povstalcům na ukrajinském Donbasu, pomáhají Rusové.

Munice však podle všeho explodovala podstatně dříve a zabila dva české občany. Druhý výbuch následoval 3. prosince a nebyl při něm nikdo zraněn.

Tagy: