Dočasnou hlavou Íránu je „pan neznámý“. Smrt prezidenta Raísího spustí hledání nových vůdců

Mohammad Mochbar je prozatimním prezidentem Íránu.

Havaroval vrtulník s iránským prezidentem

Po nečekané smrti íránského prezidenta Ebráhíma Raísího se úřadu chopil někdejší viceprezident Mohammad Mochbar. Podle CNN jde o politika, kterého i v Íránu zná jen málokdo. Experti se domnívají, že země využije rošády na postu prezidenta k tomu, aby navenek i před vlastními lidmi demonstrovala funkčnost a sílu systému.

Když íránský politik Ebráhím Raísí zahynul při havárii vrtulníku, země neztratila jen prezidenta, ale také muže, který měl šanci stát se skutečným vůdcem státu. Íránský prezident je totiž až druhý v pořadí: Otěže moci třímá ve svých rukou duchovní vůdce Sajjid Alí Chameneí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chybějící díly, noční můra pilotů nebo sabotáž. Možné příčiny pádu vrtulníku s Raísím

Jenže Chameneímu je už 85 let a v Íránu se pomalu začíná řešit, kdo ho nahradí. Raísí měl být volbou číslo jedna. Po jeho smrti tak musejí íránští politici hledat náhradníky hned na dvě pozice – na prezidenta i duchovního vůdce.

V prvním případě už je jasno. Funkci prezidenta bude aktuálně vykonávat Mohammad Mochbar, který byl doposud íránským viceprezidentem. Půjde ale jen o dočasné řešení.

„Hlavní otázkou v Íránu je teď přesun moci. Podle expertů jen velmi málo lidí v Íránu ví, kdo Mochbar je,“ uvedl pro CNN reportér Ivan Watson.

Mochbar byl viceprezidentem Íránu od roku 2021. Je věrným duchovního vůdce Chameneího a byl ústřední postavou při vyjednávání o dodávkách íránských zbraní Rusku. V minulosti čelil unijním sankcím kvůli zapojení do íránského jaderného programu.

Hlavním úkolem Mochbarovy krátké vlády teď bude dovést zemi k předčasným volbám.

Írán se chce předvést

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Teprve z nich má vzejít plnohodnotný Raísího nástupce. Podle BBC se Írán pokusí využít tragickou situaci ve svůj prospěch – na volbě nového prezidenta může ilustrovat funkčnost státního aparátu. A to jak směrem do zahraničí, tak především k vlastním občanům. Mocenské mezidobí může navíc Teherán využít i k potlačení opozice.

„Systém se bude masivně ohánět Raísího smrtí a bude se držet ústavních postupů, aby ukázal funkčnost systému. Mezitím bude hledat novou posilu, která dokáže udržet konzervativní jednotu a loajalitu vůči Chameneímu,“ poznamenal pro BBC Sanam Vakil, ředitel programu pro Blízký východ a severní Afriku v think tanku Chatham House.

Íránské úřady své občany ubezpečily, že Raísího smrt nezpůsobí sebemenší problémy při správě země. Vedle nového prezidenta bude mocenská garnitura hledat i příštího duchovního vůdce.

V minulosti se spekulovalo například o tom, že po odchodu Chameneího se duchovní správy nad Íránem chopí jeho syn Mojtaba. V úvahu připadá i 67letý duchovní a Alireza Arafi.

Tagy:
prezident Írán volby Blízký východ duchovní Sajjid Alí Chameneí Ebráhím Raísí Mohammad Mochbar