Novičok na klice a přiotrávený agent. Aféra Skripal před 5 lety citelně zasáhla i Česko

Před pěti lety – 4. března 2018 – došlo v anglickém Salisbury k otrávení někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Západ z útoku obvinil Rusko, konkrétně příslušníky vojenské zpravodajské služby GRU. Incident akceleroval nedůvěru Evropy vůči Moskvě a přispěl k výraznému zhoršení vzájemných vztahů.

Jako dvojitý agent žil Skripal na hraně. Na přelomu milénia pracoval pro ruské i britské zpravodajské služby. Během svého nebezpečného života nakonec šlápl vedle a ruský soud ho odsoudil za špionáž. Nakonec ale Skripal dostal prezidentskou milost a v rámci výměny agentů byl z vězení propuštěn.

Rozvědčík se následně přestěhoval do Británie. Podle Moskvy tam nadále tajně donášel Londýnu. V Rusku proto s největší pravděpodobností došli k závěru, že je zapotřebí ho odstranit z cesty.

Jed na klice

Londýn se domnívá, že Rusům se podařilo dostat do Velké Británie hned několik agentů zpravodajské služby GRU. Ti měli na Skripala spáchat atentát. Za vražednou zbraň byl zvolen nervový paralytický jed novičok.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 15 bodů pro mír. Ruský opozičník Navalnyj zveřejnil z vězení plán konce války na Ukrajině

Den před incidentem přiletěla za Skripalem z Ruska jeho dcera Julija. Odpoledne se šla dvojice společně najíst do restaurace. Krátce poté je zaměstnanci nemocnice, kteří šli zrovna kolem, nalezli na veřejné lavičce. V bezvědomí a kritickém stavu.

Tehdy ještě nikdo nevěděl, že byla dvojice otrávena novičokem. Na to doplatil detektiv, který prohledával Skripalův byt a posléze skončil rovněž ve vážném stavu v nemocnici. Podle závěrů vyšetřování, o kterých informoval list The Guardian, byl novičok umístěn na klice dveří.

Zatímco zdravotní stav Julije se rychle lepšil, Skripal bojoval o život téměř měsíc. Nakonec ale pravděpodobný pokus o vraždu přežil.

Mezinárodní odsouzení

To už bylo v době, kdy se v Evropě rozehrála diplomatická škatulata. Londýn obvinil z incidentu Rusko a podobně se zachovaly i další země Západu, které reagovaly vyhoštěním diplomatů. Spojené státy jich vyhostily rovnou 60, Británie 23, Česko tři. Vysoký počet Rusů vyhostila také Ukrajina – 13.

Rusko se začalo bránit, že s incidentem nemá nic společného. Moskva naopak jmenovala několik zemí, které měly mít kapacity k vyrobení novičoku. Mezi nimi i Česko.

Skripal se nakonec z otravy dostal. Jeho zdravotní stav je ale jedno velké tajemství. Z dostupných informací je zřejmé jen jedno, ve svých 71 letech tento někdejší dvojitý agent stále žije.

Tagy: