Nový nástroj v boji s černým kašlem? Databáze odhaluje, který praktik proti nemoci očkuje

Zájemci o očkování proti černému kašli už nemusí marně hledat, kde vakcínu dostanou. Díky nově spuštěné webové databázi snadno zjistí, kdo ze všeobecných praktických lékařů v jejich okolí proti nemoci aktuálně očkuje a jak se mohou objednat. Praktici ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví oživili systém, který používali v dobách covidové pandemie. Nyní v něm však kromě očkování proti covidu chtějí nabízet i další vakcinaci. Začínají černým kašlem, po němž je podle lékařů nyní vysoká poptávka.

Webovou stránku, kde je databáze k dispozici, původně vytvořili Marek Sušický s Janem Staňkem z Profinit s.r.o. ve spolupráci s FIT ČVUT pro lepší orientaci v očkovacích místech proti covidu.

ČTĚTE TAKÉ: Jedna hranolka škodí zdraví stejně jako cigareta, říká lékařka. Varovala před ďáblem v detailu

„Už při pandemii jsme sháněli řešení, jak dát pacientům vědět, která z ordinací praktiků nabízí očkování, aby lidé zbytečně nejezdili přes půl republiky. S tím nám velmi pomohl právě pan Sušický, který na dobrovolnické bázi vytvořil systém, kde pacienti informace našli,“ uvádí v dokumentu Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Případů je přes 17 tisíc

Ta nyní iniciovala nové využití webu, aby mohli pacienti snadno najít ordinaci nejblíže svému bydlišti, která očkuje proti černému kašli. Na novém využití systému se podílí také ministerstvo zdravotnictví, jež podpořilo jeho vznik už v dobách pandemie.

„Očkování je nejefektivnější prevencí černého kašle a jsem moc rád, že ve spolupráci s praktickými lékaři můžeme opět spustit tento web. Ten pomůže všem, kteří očkování dosud marně shánějí. Společnost všeobecného lékařství dělá velkou službu všem občanům a kolegům, kteří se do systému hlásí, a patří jí proto velký dík,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

V Česku meziročně přibylo také záškrtu, neštovic mpox (známých jako opičí neštovice), legionelózy nebo spalniček. Více než v prvních pěti měsících loňského roku je kromě černého kašle, jehož počty úřady reportují každý týden, také nemocí způsobených klíšťaty. Ke konci května bylo evidováno již 17 746 případů černého kašle, vyplývá z databáze Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Nabídka se rozšíří

Cílem webu je podle praktiků informovat a pomoci zejména té části populace, pro kterou nemoc představuje vyšší riziko.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Spalničky řádí i v oblíbených letních destinacích. Nechte své děti očkovat, vyzývají lékaři

„Očkování doporučujeme zejména těhotným ženám ve 3. trimestru, ale také chronicky nemocným pacientům a seniorům. V uplynulých měsících jsme se potýkali s nedostatkem očkovacích látek, ale podle mých informací už by v ordinacích praktiků vakcíny měly být opět dostupné,“ uvedla Bezdíčková.

Společnost všeobecného lékařství oslovila praktiky, aby prostřednictvím stránky svou nabídku zveřejnili. „Do databáze se může přihlásit jakákoliv ordinace praktika, stačí jen uvést, jaká očkování nabízí a jak se pacienti mohou přihlásit. Také uvádí, zda jsou ochotni očkovat i neregistrované pacienty,“ přiblížila lékařka.

ČTĚTE TAKÉ: Nový kmen ptačí chřipky má první lidskou oběť. Předtím se přenášel pouze mezi zvířaty

Dodala, že aktuálně je zveřejněna nabídka očkování proti covidu a černému kašli. „Do budoucna však chceme možnosti rozšířit i na ostatní látky, například o očkování proti chřipce a pneumokokovým nákazám, klíšťové encefalitidě nebo i cestovní očkování,“ doplnila Bezdíčková.

V tuto chvíli se podle ní do databáze zapsaly řádově desítky ordinací, číslo ale každý den roste.

Tagy: