Česko shání čínské vakcíny proti covidu. Co všechno o nich víme a jak jsou účinné?

Vakcína Sinopharm

Co všechno víme o čínské vakcíně? (zdroj: CNN Prima NEWS)

Čína, odkud do světa unikla nákaza koronavirem, která usmrtila miliony lidí a způsobila nedozírné nejen ekonomické škody, zásobuje nyní svět třemi vakcínami. Ani jedna nemá souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky. Bez něj by neměla být podána občanům České republiky.

Nejznámější je vakcína s názvem Vero od společnosti Sinopharm, kterou v Číně podle informací německé televize MDR schválili na konci loňského roku. K očkování ji využívají především státy v Jižní Americe, Maďarsko, jako jediná země Evropské unie, a také sousední Srbsko. Společnost však dosud nezveřejnila údaje ze třetí fáze klinické studie.

Vero od společnosti Sinopharm

Ve společnosti Sinopharm se spolehli na osvědčený princip očkování. SARS-CoV-2 se množí v buněčných kulturách, poté se čistí a následně chemicky kastruje, takže už se dál nemůže množit. Takto upravené se stříknou společně s očkovacím posilovačem do dvou ampulí.

Výhodou tohoto procesu je, že imunitní reakce začíná rychleji v porovnání s těmi od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, které využívají systém mRNA. Existuje však nebezpečí, že vytvoří jen málo protilátek, což souvisí s nižší účinností.

Při klinických testech se nejen společnost Sinopharm, ale všichni čínští výrobci potýkali s problémem, že tamní tvrdý lockdown údajně vedl k zastavení pandemie nemoci COVID-19, proto se očkovací látky mohly testovat jen v zahraničí.

Sinopharm v tiskové zprávě ke schválení vakcíny uvedl, že její účinnost činí 86 procent. U více než 60 tisíc testovaných se neprojevily těžké průběhy nemoci. Ve fázi 1 a 2 se podle zveřejněné studie prokázala silná imunitní reakce u očkovaných po dvou dávkách, celkem 42 dnů po první vakcinaci. Nejběžnějším vedlejším účinkem byla mírně zvýšená teplota.

CoronaVac od společnosti Sinovac

Stejně jako Vero se také CoronaVac skládá z nečinných SARS-CoV-2, jedná se tedy o takzvanou mrtvou vakcínu. Prý by měla být v Číně před schválením. Vědci zveřejnili první data ze dvou fází studie, podle nichž má vakcína CoronaVac poměrně slabý účinek. Míra protilátek byla nižší než u těch, kteří se již uzdravili. V jednom z lékařských oběžníků se objevila zpráva o pouze padesátiprocentní účinnosti ve třetí testovací fázi. Zveřejnění dat v odborném časopise zatím neproběhlo.

Vektor od společnosti CanSino

Tato třetí čínská vakcína pocházející od biotechnologické společnosti CanSino sází na vektorovou technologii. Stejně jako u očkovacích látek společnosti AstraZeneca, Sputnik V a Janssen používá CanSanBio adenovirus pátého typu. Tyto vakcíny fungují tak, že je do adenoviru vpraven gen bílkoviny, která SARS-CoV-2 umožňuje vstup do organismu. Imunitní systém organismu si pak proti ní vytvoří přirozenou obranu a při setkání s pravým SARS-CoV-2 na něj zaútočí a zabrání rozvoji onemocnění.

Vektorové očkování CanSinoBios vyžaduje stejně jako vakcína od Janssen (Johnson & Johnson) jednu očkovací dávku. Podle výsledků druhé fáze studie, kterou zveřejnil odborný časopis Lancet, jsou protilátky prokazatelné 14 dní po očkování, úplná ochrana nastává 28 dní po injekci.

O datech ze třetí fáze testování existují jen zprávy z médií. Podle anglicky psaného webu deníku Shanghai Daily dosáhla vakcína účinnosti 65,7 procenta proti symptomatickým onemocněním a 90,9 procenta ochrany proti závažným průběhům. Testování se mělo zúčastnit kolem 30 tisíc lidí v Argentině, Chile, Mexiku, Pákistánu a Rusku.

Podle dostupných informací získala v létě 2020 vakcínu CanSinoBio čínská armáda a mělo by jí být naočkováno 40 až 50 tisíc lidí.

Maďarsko sice vakcínu schválilo, ale nepovolilo

V zemích Evropské unie očkují čínskou vakcínu Sinopharm jedině v Maďarsku, které získalo v polovině února letošního roku 550 tisíc dávek. Čtrnáct dnů předtím ji sice schválil Ústřední farmaceutický institut pro výživu a zdraví, ale k jejímu používání je nutné povolení Centra národního zdraví. A to ho nevydalo. Podle bleskového průzkumu veřejného mínění mají lidé méně důvěry v tuto vakcínu než v ostatní v Maďarsku odstupné.

Vakcína znepokojila zástupce Maďarské lékařské komory, kteří zmíněný institut pro výživu a zdraví požádali, aby zveřejnil schvalovací dokumenty. „Bez nich nemůže předsednictvo komory doporučit použití vakcín svým kolegům s čistým svědomím, protože schvalovací dokumenty, které jsou základním požadavkem pro bezpečnost pacientů, stále chybí,“ napsal v dopise šéf komory Gyula Kincses.

Čínskou vakcínu od Sinopharmu sice označil v jednom z rozhovorů pro maďarská média za „ne špatnou“, zdůraznil ale, že mu o ní stále chybí dostatek odpovídajících informací.

Zcela jinak na vakcínu nahlíží člen rady pákistánského ministerstva zdravotnictví. Ten oznámil, že neměla žádné účinky u lidí starších 60 let a že ve 13 státech byla schválená jen z důvodů nouze.

Tagy: