Svět volá po vakcíně Sputnik V. Většina Rusů jí ale nevěří a očkovat by se nenechala

Vakcína Sputnik V

Kdy se začne očkovat na Slovensku Sputnikem? (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Čím dál více evropských států zvažuje možnost zakoupit nebo si rovnou objednalo ruskou vakcínu Sputnik V. Mezi nimi například Slovensko a Maďarsko, přestože tuto látku neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Chtějí tak řešit nedostatek vakcín vyrobených v jiných zemích. Sami Rusové jsou však ke své vlastní vakcíně zdrženliví. Více než polovina Sputnik V přímo odmítá. Aplikovat by si ji nechala jen necelá třetina Rusů.

Množství Rusů, kteří by se sami nechali očkovat vakcínou Sputnik V, vytrvale klesá. Podle průzkumů agentury Levada Center mělo vůči vakcíně ještě v prosinci důvěru 38 procent Rusů, aktuálně je to o 8 procent méně.

Naopak vzrostlo množství lidí, kteří by se podle svých slov Sputnikem V naočkovat nenechalo. Z prosincových 58 procent se jejich množství zvedlo na 62 procent.

Z průzkumů, kterých se mělo účastnit kolem 1 600 lidí, tedy přímo vyplývá, že Sputnikem V by se nechala naočkovat ani ne třetina Rusů. Přímo odmítavě se pak k vakcíně staví nadpoloviční většina. Celkem 4 procenta oslovených uvedly, že již vakcínu dostaly. Lidé, kteří se staví vůči jakémukoliv očkování, pak v průzkumu zastupují jedno procento.

Prosincový průzkum uvádí, že 30 procent dotázaných Sputnik V odmítá, protože chtějí počkat na finální testy vakcíny. O procento méně Rusů se obává vedlejších účinků vakcíny.

Sputnikem se nenaočkoval ani Putin

Rusko aktuálně platí za žádanou nevěstu právě kvůli Sputniku V. Řada zemí si chce ruskou vakcínu objednat. Ohledně bezpečnosti Sputniku V ovšem panují pochybnosti. Rusko ji totiž ještě ani nepřihlásilo pro schválení k Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA). Právě její souhlas je podmínkou pro řadu zemí EU, aby mohly danou vakcínu začít poptávat a posléze distribuovat k očkování svých občanů. Touto vakcínou se nenechal očkovat ani ruský prezident Vladimir Putin. Své rozhodnutí okomentoval s tím, že „si nechce hrát na cvičenou opičku“.

Český prezident Miloš Zeman v nedělním vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS řekl, že požádal Putina o dodávku Sputniku V. Podle něj je dokonce na místě, aby EMA byla ignorována a souhlas s aplikací ruské vakcíny by vydal český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten již skutečně začal Sputnik V posuzovat, ale zatím nemá dostatek informací, ze kterých by šlo vyvodit závěry.

Ruská vakcína nově i pro Slovensko

Některé země se již rozhodly nečekat na EMA a jdou vlastní cestou. Například na Slovensko v pondělí dorazily první zásilky Sputniku V. Letadlo s dodávkou vakcíny přímo na letišti vítal tamní premiér Igor Matovič. „Jsem zcela otevřen kterékoliv vakcíně, která se bude na Slovensku používat. Nemám nejmenší problém se nechat očkovat i Sputnikem. Ještě jsem se nerozhodl,“ řekl Matovič na novinářský dotaz, zda by si sám vybral ruskou vakcínu. Dodal, že navzdory koupi Sputniku V klíčová část očkování proti covidu proběhne v zemi vakcínami, které pro státy EU nakoupila Evropská komise.

Ještě dříve se o Sputnik V rozhodlo usilovat Maďarsko, které jej již začalo aplikovat. Předseda vlády Viktor Orbán při návštěvě Andreje Babiše prohlásil, že vakcíně věří, neboť i on sám byl očkován řadou ruských či dříve sovětských vakcín. Maďaři si podle něj navíc můžou sami vybrat, zda chtějí být očkováni Sputnikem, nebo jinou vakcínou.

Zásilku ruské vakcíny Sputnik V již získalo i Srbsko, které ovšem není součástí EU. Po jejím dodání hodně volali především prezident Aleksandar Vučić s premiérkou Anou Brnabićovou. Kromě zmiňovaných evropských států vakcínu Sputnik V získaly i jiné země ve světě.

Tagy: