O dotaci na zateplení zažádalo až pět tisíc lidí za rok v rámci programu Oprav dům po babičce

Program Nová zelená úsporám spustil 26. září 2023 nový dotační program s názvem Oprav dům po babičce, který je zaměřen na rekonstrukce starších rodinných domů s cílem dosažení energetických úspor a zájemcům umožňuje čerpat dotaci až 1 milion Kč. Za uplynulý rok bylo podáno přibližně 5000 žádostí o dotaci.

Program Oprav dům po babičce je určen především majitelům starších rodinných domů postavených před rokem 2013, kteří plánují rekonstrukce zaměřené na úsporu energie. Dotace pokrývá komplexní zateplení, výměnu oken a dveří, modernizaci topného zdroje a další opatření snižující energetickou náročnost.

Program nabízí dotaci až 1 milion Kč, která může být navýšena o prostředky na související oblasti, jako je instalace fotovoltaických systémů nebo tepelných čerpadel, a to až o 500 tisíc Kč. Další výhodou tohoto programu je možnost předplacené dotace, což znamená, že finanční prostředky až 1,5 milionu Kč obdržíte ještě před zahájením rekonstrukce. To umožňuje zahájit práce i bez dostatečných vlastních finančních prostředků.

Milan Jaukl, STAV Group v Interview PLUS: Jak správně postupovat při žádosti o dotaci?

Změny podmínek od června 2024

Původní podmínky programu byly poměrně přísné – žadatel musel vlastnit pouze jednu nemovitost. Nicméně od června 2024 došlo ke zmírnění těchto podmínek, a nyní mohou o dotaci žádat i majitelé více nemovitostí, což otevírá dveře širší skupině žadatelů.

Program, přestože má název Oprav dům po babičce, není určen pouze na rekonstrukce domů získaných od předků. Dotace mohou být čerpány na jakýkoli starší dům, který vyžaduje úpravy z důvodu energetické neefektivnosti. Podmínkou je, že dům musí být postaven před rokem 2013.

Porovnání s dalšími programy

Program Oprav dům po babičce je často srovnáván s dalšími dotačními programy, jako jsou NZÚ Light nebo NZÚ Standard. Oproti těmto programům však Oprav dům po babičce nabízí několik zásadních výhod, zejména:

  • Dotace až 1,5 milionu Kč.
  • Předplacená dotace, což znamená, že finance obdržíte před zahájením prací.
  • Podpora komplexních rekonstrukcí, zahrnující zateplení, výměnu oken, modernizaci topných zdrojů a instalaci obnovitelných zdrojů energie.

Program NZÚ Light je primárně určen pro seniory a nízkopříjmové domácnosti, které potřebují realizovat základní energeticky úsporná opatření. Dotace zde bývají nižší a zaměřují se spíše na jednodušší úpravy, jako je základní zateplení. NZÚ Standard nabízí širokou škálu dotací na zateplení a instalaci obnovitelných zdrojů, nicméně dotace nejsou vypláceny předem a částky na některé opatření mohou být nižší než v programu Oprav dům po babičce.

Proč zvolit STAVgroup?

Společnost STAVgroup se specializuje na poskytování služeb spojených s energetickými úsporami a rekonstrukcemi starších domů. Díky našim dlouholetým zkušenostem máme téměř stoprocentní úspěšnost ve vyřizování žádostí o dotace v rámci programu Oprav dům po babičce. Nabízíme komplexní služby, včetně poradenství, vypracování projektové dokumentace a zajištění realizace stavebních prací.

Chcete-li získat více informací o možnostech financování rekonstrukce vašeho domu, navštivte naše stránky STAVgroup nebo stránku Oprav dům po babičce, kde se můžete spojit s našimi specialisty prostřednictvím online formuláře.

Tagy:
rekonstrukce okno dotace oprava produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti