Promluvil muž, který měl vidět Janu a Adámka těsně před smrtí, i další svědci: Byla odměřená

Byla odměřená a s nikým nechtěla komunikovat. Tak podle informací CNN Prima NEWS popisují svědci, kteří vypovídali na policii, 40letou Janu, která zmizela v Krkonoších i s tříletým synem Adamem. Policejní vyšetřování nakonec ukázalo, že chlapce zřejmě zavraždila, pak spáchala sebevraždu.

Pátrání v Krkonoších bylo zřejmě od začátku beznadějné. Čtyřicetiletá Jana a její syn Adam podle soudního znalce zemřeli už 28. prosince. Tedy dva dny před tím, než otec Adámka a majitelka hotelu ohlásili jejich pohřešování a rozběhla se rozsáhlá záchranná akce. Těla záchranáři objevili v pondělí, v úterý pak policie uvedla, že šlo zřejmě o vraždu s následnou sebevraždou. Podle informací CNN Prima NEWS měla matka malého chlapce během výletu z Růžové hory uškrtit a potom se oběsit.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vražda s následnou sebevraždou,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová s tím, že vyšetřování pokračuje.

Janu s Adamem ještě před děsivým činem podle svých slov viděl jeden svědek. „Viděl jsem ji s dítětem 28. prosince na lanovce v Růžovce. Tam se pak chodí pěšky a je tam hrozný terén. Ten den to tam hrozně klouzalo, byla ledovka. Měla s sebou i sáňky, takže utéci před manželem asi nechtěla. To spíš se něco stalo nahoře u Růžovky. Ale to už jsem říkal policii,“ napsal na Facebooku.

Redakci Extra.cz pak popsal i její chování. „Viděl jsem ji jen chvilku, nějak jsem neviděl, že by se chovala divně. Vedla syna za ruku a v druhé ruce měla sáňky,“ uvedl.

Že se k policii dostalo několik svědeckých výpovědí, potvrdilo redakci CNN Prima NEWS několik zdrojů, kteří mají blízko k případu. Policie podle nich pracovala i s několika svědeckými výpověďmi lidí, kteří tuto dvojici potkali. S malým chlapcem i ženou se prý snažili navázat kontakt a bavit se s nimi. Ona jim ale připadala velice odměřená, informovali.

Pachatel jedná plánovaně

Podle psychoterapeuta Tibora Brečky lze signály, které následně u dotyčného vyústí v tragický čin, vypozorovat. „A to s velkou pravděpodobností. Varovné signály se objeví v chování, komunikaci i na fyziologické rovině v různé intenzitě a formě. Čím více člověka znám, tím dřív to poznám. Pokud ho neznám, jsem odkázán na varovné signály s větší intenzitou, na zásadnější a výraznější změny. Pravidlo zní: Čím výraznější je signál, tím kratší dobu a menší manévrovací prostor mám na zvrácení situace,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Pokud se pachatel k činu, jako je rozšířená sebevražda odhodlá, jedná podle Brečky zpravidla plánovaně. „Nějaká příprava proběhne, než že by šlo o ryze afektové jednání či amok. To je spíše výjimečné. Než se dostaneme do situace, která vyústí v rozšířenou sebevraždu, předchází tomu změna v chování a komunikaci. Otázkou je, do jaké míry se jedná o racionální rozhodnutí. Pod vlivem stresu a zátěže může být míra racionality zasažena,“ dodal.

Tagy: