Obchodník se smrtí znovu v akci. Putinův chráněnec se snaží dodat zbraně na Blízký východ

Ruský podnikatel a pašerák Viktor But si během své nelegální kariéry vysloužil přezdívku „obchodník se smrtí“. Léta strávil ve vězení v USA, než z něj byl vyměněn do Ruska za americké občany. Nyní je na svobodě a coby chráněnec ruského prezidenta Vladimira Putina dělá to, co umí nejlépe – prodává zbraně v zemích třetího světa. Aktuálně se terčem jeho služeb stali jemenští Hutíové.

But, který je na svobodě druhým rokem díky výměně za americkou basketbalistku Brittney Grinerovou, v Rusku nestrávil ani den za mřížemi a rovnou se dal znovu do své staré práce. I když si mezitím udělal odbočku do světa politiky, neboť se stal členem Liberálně demokratické strany Ruska (reálně nacionalistická a populistická partaj v područí Kremlu; pozn. red.).

ČTĚTE TAKÉ: Českého válečného reportéra zadrželi v Gruzii. Vzali mu telefon i doklady, tvrdí jeho partnerka

Zhruba dvě dekády byl nechvalně proslulý jako pašerák zbraní, který v Africe či Asii prodával zbraně tomu, kdo zrovna dal nejvyšší nabídku. Butovi bylo jedno, jestli byli jeho zákazníci rebelové či legitimní vláda. Zbraně prodával všem.

Před svým uvězněním Američany měl být jednou z jeho prodejních destinací Jemen. A právě zde se podle zahraničních médií v čele s deníkem The Wall Street Journal znovu angažuje. Už během srpna se měl v Moskvě sejít s představiteli Hutíů. Americký deník uvádí, že se obě strany měly dohodnout na nákupu zbraní v hodnotě zhruba deseti milionů dolarů. Má ze jednat zejména o útočné pušky AK-74 – symbol válek třetího světa.

Portál The Moscow Times uvádí, že není zcela jasné, zda But jednal na popud Kremlu. „Obchodník se smrtí“ je však Putinovým chráněncem a Moskvě se udržení konfliktu či alespoň napjaté situace na Blízkém východě rozhodně hodí.

Hutíové údajně s Butem jednali také o prodeji protitankových střel Kornet a protiletadlových zbraní. WSJ doplňuje, že dodávky zbraní mohou do Jemenu mířit už během října. Radikálové z Jemenu, kteří jsou dlouhodobě podporováni Íránem, často kupříkladu posílají rakety na Izrael.

Portál Foreign Policy dodává, že Butovo angažování se v Jemenu je „špatnou zprávou pro globální námořní trh“. Hutíové totiž často útočí například na lodě proplouvající Rudým mořem.

PODÍVEJTE SE: Omlouvám se za rusofobii Západu, EU přijímá fašistické rezoluce, říkal Ficův europoslanec v Moskvě

Tagy:
Vladimir Putin Moskva zbraň politika Jemen Rusko trestná činnost Střední východ The Wall Street Journal Brittney Grinerová Viktor But Obchodník se smrtí trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír