CNN: Západ se snažil Putina izolovat. Na summitu BRICS se ukazuje, že věrných Moskvě přibývá

Lídři Ruska, Indie a Číny na summitu BRICS

Just k summitu BRICS

Rusko od úterý pořádá třídenní summit států skupiny BRICS. Do Kazaně se tak sjeli zástupci Číny, Indie nebo Brazílie. Podle CNN to ukazuje, že i když se Západ snažil Putina odříznout po invazi na Ukrajinu od zbytku světa, teď se naopak Rusko snaží odstřihnout Západ.

Když ruská armáda na rozkaz Vladimira Putina podnikla v roce 2022 plošnou invazi na Ukrajinu, Moskva čelila silné mezinárodní kritice. Západ okamžitě uvalil na Rusko sankce a snažil se ho ekonomicky i politicky odříznout od zbytku světa.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko se paktuje s Tálibánem. Moskva chce afghánské správce škrtnout ze seznamu teroristů

To se ale nepodařilo. Už mnoho analýz prokázalo, že se Rusku efektivně daří skrze své partnery obcházet západní sankce a že tak má Moskva nadále přístup k západním produktům, které najdou často uplatnění i ve válce.

Čím dál více se ale ukazuje, že Západu nevyšla ani snaha Rusko odříznout po politické stránce. Na začátku invaze se možná zdálo, že Moskvu každý zatratil. Teď je zřejmé, že Rusko nadále podporuje okruh blízkých partnerů a že navíc existují další země, které chtějí být ruskému tygru na blízku.

Dokazuje to i letošní mítink skupiny BRICS, který od úterý hostí ruská Kazaň. BRICS je primárně ekonomické uskupení států, partneři prostřednictvím této platformy ale řeší i politická témata. Ještě v letošním roce šlo o formaci pouze pěti zemí – Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky. K letošku se ale skupina rozšířila o další čtyři členy, Egypt, Etiopii, Írán a Spojené arabské emiráty.

Tím už vzniká slušný arzenál regionálně více či méně vlivných států, které se od Ruska nechtějí distancovat, ale naopak s ním hodlají úzce spolupracovat.

Putin chce Západ rozdrolit

„Setkání skupiny BRICS a dalších zemí, které se uskuteční tento týden, bude zdaleka největším mezinárodním setkáním, které ruský prezident hostil od začátku války v únoru 2022, a upozorňuje na rostoucí sbližování zemí, které doufají, že dojde ke změně globální rovnováhy sil. A některý z nich – Moskva, Peking či Teherán – se přímo postaví Západu vedenému Spojenými státy,“ komentuje CNN.

Právě toto poselství bude Putin a čínský prezident podle CNN v nadcházejících dnech prezentovat, že je to Západ, kdo stojí ve světě v izolaci se svými sankcemi a aliancemi, zatímco „globální většina“ zemí podporuje jejich snahu zpochybnit americké globální vedení.

S tímto výkladem souhlasí i Alex Gabujev, ředitel Carnegie Russia Eurasia Center v Berlíně. Podle něj se snaží Rusko naopak vykreslit jako odpadlíka Západu.

„Tento summit BRICS je pro Putina skutečným dárkem. Vzkaz bude znít: jak můžete mluvit o globální izolaci Ruska, když všichni tito lídři přijíždějí do Kazaně,“ řekl.

Ruský zpravodaj Jiří Just pro CNN Prima NEWS popsal, co bude patřit mezi hlavní témata lídrů skupiny BRICS na probíhajícím summitu.

„Neformálně budou probírat válku na Ukrajině. Formálně se bude mluvit o těsnějších vzájemných vztazích, o společné měně a platebních systémech, agenda summitu BRICS bude velmi nabitá. Státy budou provádět společné schůzky, ale i ty bilaterální,“ uvedl Just.

Podle něj je pravděpodobné, že se bude skupina BRICS nadále rozpínat. Nejvíce se čeká na vstup Turecka, které už roky marně usiluje o členství v Evropské unii. Ankara je ale členem NATO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KLDR udeřila proti Jižní Koreji. Armáda zničila most mezi zeměmi a nabrala 1,4 milionu vojáků

Tagy: