Na začátku týdne sníh, v polovině skoro jaro. Počasí si s námi hraje, bude plus devět

Louka na jaře

Počasí 25.1.2021 7:35

V pondělí nás podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu čeká oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Lokálně může přijít slabé sněžení, zejména na severu a severovýchodě území. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi −1 až 3 °C, v tisíci metrech na horách pak kolem −4 °C. Ovšem uprostřed týdne se začne zima měnit na jaro, má být až devět nad nulou.

„Dnes se objeví nový sníh od 0 do 1 cm, na horách na severu a severovýchodě kolem 5 cm, v Beskydech může spadnout až 10 cm,“ napsal Český hydrometeorologický ústav na Twitteru.

Ráno mohou vlhké silnice místy namrzat. Solené tahy jsou většinou suché. V Krušných horách a na Šumavě se podle meteorologů mohou místy tvořit sněhové jazyky.

Rovněž v noci na úterý by mělo přetrvávat oblačno až polojasno. Nejnižší teploty spadnou na −2 až −6 °C, při sněhové pokrývce a utišení větru pak až na −8 °C.

A obdobné počasí můžeme očekávat i v úterý, kdy na východě může být zpočátku dne i polojasno. Během dne můžeme čekat od severozápadu na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, na východě srážky až večer. Nejvyšší teploty dosáhnou −1 až 3 °C.

Středa zůstane oblačná až zatažená, místy přechodně i polojasná. Místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty −1 až −5 °C. Nejvyšší denní teploty −1 až +3 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s bude večer slábnout a měnit se na jihozápadní.

Oteplení ve čtvrtek až na 5 °C, v pátek až jarních 9 °C

Ve čtvrtek čekejte zpočátku oblačno a místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Během dne od jihozápadu zataženo se sněžením přecházejícím kromě severovýchodu v déšť, ojediněle i mrznoucí, nebo v déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty −1 až −5 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem −8 °C. Nejvyšší denní teploty −1 až +3 °C, v Čechách večer místy až 5 °C. Slabý jihozápadní až jižní, v Čechách postupně místy mírný západní vítr 3 až 7 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

V pátek zůstane zataženo až oblačno, občas se objeví déšť, ojediněle mrznoucí. Na severovýchodě zpočátku sněžení nebo déšť se sněhem. Večer srážky místy a na horách na severozápadě sněhové. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C, v severovýchodní polovině +2 až −2 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí: Zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, zpočátku na horách, postupně ve všech polohách srážky sněhové. Ke konci období ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty v sobotu +3 až −1 °C, v dalších dnech 0 až −5 °C, v závěru při zmenšené oblačnosti kolem −8 °C. Nejvyšší denní teploty v sobotu 3 až 7 °C, v dalších dnech −1 až +3 °C.

Tagy: