Obrat k hotovosti nenastal, ukázal průzkum. Karty dohání mobil, ochota mít u sebe peníze klesá

Platba mobilním telefonem

Zásadní obrat k platbám v hotovosti letos nenastal

Zásadní obrat k platbám v hotovosti v letošním roce podle průzkumu společnosti KB SmartPay nenastal. Přes dvě třetiny Čechů platí nyní výhradně bezhotovostně, stejně jako tomu bylo i na přelomu roku. Lidé více využívají placení chytrými telefony, vyplývá z červencového průzkumu, který dceřiná společnost Komerční banky prezentovala ve středu.

Pokud prodejce karty neakceptuje a kupující u sebe nemá dostatečnou hotovost, obchod se podle průzkumu v 57 procentech případů neuskuteční a zákazník odchází ke konkurenci. O pár měsíců dříve by odešlo 48 procent zákazníků a naopak 52 procent by bylo ještě ochotno při odmítnutí platby kartou vyhledat nejbližší bankomat, vybrat si hotovost a vrátit se. Dnes by to udělalo už jen 40 procent z nich.

ČTĚTE TAKÉ: USA disponují mimozemskou technologií, existují věrohodní svědci, tvrdí exnáměstek z Pentagonu

Pětina dotázaných uvedla, že u sebe hotovost už běžně vůbec nenosí, a pokud ano, tak jen pár stokorun, v průměru 300 až 800 korun. Obecně mají Češi u sebe čím dál tím méně peněz. V rozmezí od 800 do 2 000 korun mělo loni u sebe 30 procent respondentů, letos jen 28 procent. Naopak o dva procentní body stoupl počet těch, kteří disponují hotovostí menší než 300 korun.

Oblíbenost platebních karet významně dohání platba chytrým telefonem. „Zřejmě hlavně mezi mladou generací vítězí filozofie, že telefon mám u sebe pořád, tak proč riskovat, že kartu ztratím. Takže přestože klasická platební karta zůstává číslem jedna v bezhotovostních platbách, o deset bodů se zvýšila frekvence placení smartphonem,“ uvedla generální ředitelka KB SmartPay Jitka Palatová.

Zatímco loni uvádělo jako nejčastější platbu mobilem 22 procent zákazníků, aktuálně je to 32 procent. Platby chytrými hodinkami zatím se čtyřmi procenty zůstávají v pozadí. S nástupem věkové skupiny nad 20 let se podle ní očekává, že i jejich podíl bude stoupat.

Rychlost provedení transakce, dokonalý přehled o provedených platbách on-line a možnost získat zpět část peněz za provedený nákup, to jsou i nadále tři největší výhody bezhotovostních plateb, které podle KB SmartPay vzešly z průzkumu.

Průzkum uskutečnila pro KB SmartPay průzkumná agentura Ipsos. Sběr dat byl on-line během prosince 2022 a v červenci 2023 na vzorku 550 respondentů.

Tagy: