Pohřeb královny i jako přehlídka tradic a zvyků. Proč měla osobní stráž zbraně obráceně?

Pohřeb Alžběty II.

Pohřeb královny byl se dal také nazvat přehlídkou královských zvyků a tradic. Rakev zesnulé Alžběty II. například symbolicky zdobila koruna, kterou si panovnice poprvé nasadila při své korunovaci. Majestátně působil také průvod, ve kterém táhlo lafetu s rakví přes 140 námořníků. Jedná se o tradici starou více než sto let.

„Lafetu pošesté v historii táhlo 142 námořníků. Poprvé u pohřbu královny Viktorie. Tam to vzniklo trošku neplánovaně. Protože to bylo 1. února 1901, byla velká zima a koně se splašili a lafetu musel někdo dopravit, využili přítomné námořníky a od té doby to na státních pohřbech dělají,“ sdělil Miroslav Sklenář, bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky.

Z předmětů položených na rakvi budila největší pozornost imperiální koruna posetá skoro třemi tisíci diamanty a množstvím dalších drahých kamenů. V průvodu pak bylo k vidění nepřeberné množství barevných slavnostních uniforem. „I to je tradice. Zároveň to ukazuje, že panovnice kdysi dávno byla vrchním velitelem,“ vysvětlil bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Královna zaměstnávala 491 lidí. Významní členové personálu, například strážce kasy nebo vrchní podkoní, šli dokonce v čele průvodu. Rakev doprovázeli i ctihodní pánové ve zbrani, tedy osobní stráž Jejího Veličenstva.

„Oni jdou a mají třeba zbraně obráceně, protože se neútočí. Jedná se o ceremoniální jednotky, které patří ke dvoru,“ doplnil Svoboda.

Londýnské parky navíc pokryly statisíce květin. Symbolicky tam zůstanou navždy. Po zkompostování se totiž do parků zase vrátí.

Tagy: