OBRAZEM: Silný start, poté debakl. Rajchl se lidského řetězu nedočkal, účastníci se unudili

Krásné víkendové počasí, souběh několika krizí a desítky tisíc frustrovaných lidí. Předseda neparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl měl na Václavském náměstí silný start. Před Úřadem vlády ČR ale protestujícím davům nadšení vyprchalo. Na lidský řetěz a blokádu vládních budov nakonec nedošlo – finální část demonstrace účastníky zkrátka unudila a začali odcházet po skupinkách domů. Na místě zůstalo jen protestní jádro, někteří jedinci se rozhodli před Strakovou akademií přespat. Podívejte se na naši fotoreportáž.

Indicie, že se schyluje k velké demonstraci, vykukovaly už v metru. Z vagonů na Muzeu vystupovaly davy lidí – někteří drželi smotané české vlajky, jiní se spokojili jen s odznáčkem na batohu. Nebyla nouze ani o transparenty mířené proti kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS), které nešetřily na drsnějším výrazivu. Zde se na signály nehrálo.

Už v metru došlo na první hádku, když na sebe narazili demonstranti se zástupci proukrajinského tábora v modrožlutých vlajkách a vyhrožovali si pěstí. Poněkud paradoxně se celá scéna odehrála vedle cedule, která účastníky protestů vyzývala k respektování různorodých názorů a vyvarování se násilí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rajchl rozpustil protest. Část lidí u Strakovky nocuje, na živý řetěz nedošlo

Krátce po 14. hodině začala hlavní demonstrace. Na Václavském náměstí se sešly nižší desítky tisíc lidí. Ačkoliv organizátoři tvrdili, že se jim podařilo zaplnit srdce Prahy až do dolní části, ve skutečnosti davy končily už ve Vodičkově ulici. Protestující Čechy a zmatené kolemjdoucí turisty tak přehledně půlila tramvajová trať.

Když advokát Jindřich Rajchl převzal po dezinformátorovi Ladislavu Vrabelovi organizaci protivládních demonstrací, přišlo několik změn. Především se mírně změnila rétorika. Na začátku každé události iniciativy Česko proti bídě – a nejinak tomu bylo i v neděli – se nezapomnělo na několik zásadních bodů:

  1. Deklarovat, že nefandí Rusku ani Ukrajině.
  2. Připomenout, že iniciativě i straně PRO jde pouze o mír.
  3. Poprosit přítomné, aby se chovali slušně a „nenechali se vyprovokovat“.

Důvod je jednoduchý – po březnové zkušenosti, kdy se rozbouřená skupina lidí pokusila sundat ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea, to byl nejjednodušší důvod, jak se mohli organizátoři distancovat od možných problémů. Stačilo totiž přejít přechod na horní části Václavského náměstí, kde už na sebe představitelé protivládního a proukrajinského tábora pokřikoval sérii peprných nadávek.

Zatímco „modrožlutý tým“ vyzýval demonstranty, aby se odstěhovali do Kremlu, ti naopak posílali aktivisty na Ukrajinu. Došlo rovněž na další neúspěšný pokus o sundání ukrajinské vlajky z Muzea.

K protitáboru se přidal Novotný

Řečnění na pódiu bylo ve srovnání s březnovými protesty kratší. Kromě Rajchla se před účastníky ukázal také expert na zdravotní právo Ondřej Dostál či poslanec SPD Jaroslav Foldyna. Avizovaná senátorka Jana Zwyrtek Hamplová nakonec nedorazila – skolila ji nemoc. „Asi nesehnala penicilin,“ zavtipkovali organizátoři s odkazem na nedostatek léků v ČR.

Na demonstraci nechyběly ani klasické stálice všech protivládních akcí – obchodníci prodávající české vlajky, petiční stánky různorodých neparlamentních iniciativ či stoly s náboženskými texty zdarma, které pojednávaly o brzkém konci světa. Své zastoupení v davu měli také odpůrci amerických základen v ČR, třebaže tu žádná ještě není.

Zatímco početné skupiny lidí venku pokřikovaly protizápadní hesla, nejeden účastník protestu zamířil do nedalekých fast foodů jako KFC nebo McDonald’s, aby nabral na rychlém občerstvení síly. Že mnohé z nich obsluhovaly ukrajinské brigádnice, už pro hladové žaludky bylo vedlejší.

Několik stovek lidí se sešlo rovněž před Národním muzeem na podporu Ukrajiny, Evropské unie a NATO. Nechyběl ani řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS), který poskytl redakci CNN Prima NEWS krátký rozhovor.

Mezi proukrajinským táborem a protivládní demonstrací nejdříve stáli jen těžkooděnci, později odpoledne se pak přidala také policejní auta, čímž vznikla improvizovaná vozová hradba. Přesto se několika odpůrcům Ukrajiny podařilo proklouznout ke svým názorovým oponentům, načež musel zasáhnout antikonfliktní tým.

Až na jednu hozenou plechovku nicméně nedošlo k žádnému vážnějšímu incidentu. Zde se ovšem kvůli několika jedincům začal bortit narativ mírumilovné a ideologicky neutrální demonstrace, když pár protestujících pořvávalo hesla jako „ať táhnou ukrajinští náckové do plynu“ nebo „však vám se to vrátí, až Putin vyhraje válku“.

Řidiči aut, kteří projížděli po magistrále, tu a tam „odměnili“ obě pokřikující strany zdviženými prostředníčky z oken.

Okolo 17. hodiny konečně přišla řada na pochod směrem ke Strakově akademii. Plán byl jasný – dojít před vládní budovu, připomenout požadavky strany PRO a následně zahájit blokádu lidským řetězem. Někteří si pomohli metrem či tramvají, valná většina z nich ale šla pěšky. Ti, kteří míjeli těžkooděnce, se jim snažili nabídnout květinu. Nikdo z policistů ji nepřijal.

Trvalo necelou hodinu, než se protivládní demonstranti sešli v hojném počtu na Malé Straně. Nemalá část z nich se ale odpojila už při pochodu na Úřad vlády, jiní odcházeli krátce po příchodu se slovy, „že tam není místo a že musí další den do práce“.

Řídnoucí davy, karimatky a znudění psi

V podobném duchu se ovšem odehrával i zbytek události. Zatímco se na pódiu střídal jeden řečník za druhým, demonstrujícím začalo vyhasínat nadšení. V místech, kde se před Strakovkou nedalo 10 minut nazpět ani hnout, se najednou začaly objevovat trhliny. S každou minutou odcházeli lidé – někteří domů, jiní na večeři.

„Čekali jsme tu půl hodiny, ale zatím se tu hlavně mluví, na lidský řetěz asi kašleme. Petici jsem už podepsal, tak nevím, co tu ještě mám dělat,“ řekl reportérovi muž, který se představil jako Martin B. z Brna. Smotal vlajku, upevnil odznáčky na batoh a vydal se směrem k tramvajím na Malostranské.

Kousek od davu protivládních demonstrantů stál malý hlouček z opačného názorového tábora. „Kde je Vrabel? Vypadl z okna?“ rýpnuli si aktivisté na jedné z cedulí. „Fyjalo, otstub,“ stálo na další. I je ovšem akce postupně znudila, načež v tichosti odešli.

Protivládní protest se postupně přetransformoval na čekání na Godota. Někteří účastníci si prozíravě přinesli skládací židle a odpočívali na zapadajícím slunci. Jiní vytáhli spacáky a karimatky, jelikož chtěli před Úřadem vlády protestně přespat.

Méně šťastní jedinci se museli spokojit s obrubníkem a mobilem v ruce. Mezi demonstranty zkrátka zavládla nuda. A nudili se i psi, kteří měli dělat účastníkům společnost. Několik obzvlášť rozvášněných mužů hlasitě vyzývalo premiéra Fialu, aby „vylezl ven“, ten je ovšem aktuálně na pracovní cestě po Asii a na konto demonstrantů se nejspíše vyjádří až na filipínské půdě. U bran Strakovky na něj lid čekal tedy marně.

Okolo 19:30 už před vládní budovou zůstalo jen torzo toho, co ještě před několika hodinami bylo davem desetitisíců nespokojených Čechů. „Tak bude teda ještě něco?“ tázala se jedna z demonstrujících žen, která si krátila čas hraním logické hříčky na mobilním telefonu.

Odpověď přišla záhy – Rajchl totiž ukončil akci a oznámil svým podporovatelům, že zájemci mohou případně zůstat na místě jako on.

Většina demonstrantů se nicméně rozhodla jít domů. „Byl jsem tu na lidský řetěz,“ neskrýval zklamání a mírné rozladění jeden z odcházejících účastníků protestní události, kterou Rajchl několikrát označil za „historickou“. Zatímco davy lidí mířily na zastávku Malostranská, policie postupně rozpustila improvizované tábořiště na tramvajových kolejích a obnovila veřejnou dopravu.

Protest proti bídě měl silný a hlasitý start, finále před Strakovou akademií ale skončilo debaklem.

Tagy:
policie demonstrace protest Václavské náměstí Pavel Novotný protesty demonstranti Strakova akademie vláda Praha Jindřich Rajchl vláda Petra Fialy Úřad vlády České republiky