Obrovské riziko, horší než OKD, ale nutnost. Expert vysvětluje, proč má stát koupit plynovody

Kompresní stanice plynu NET4GAS

Strategický nákup společnosti Net4Gas, provozující plynovody na českém území, je obrovským rizikem, a to kvůli jejím miliardovým dluhům. Pro CNN Prima NEWS to řekl energetický expert a bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček. Podle něj je firma v horší situaci než těžařská OKD. Nákup plynové infrastruktury přesto označil za obrovskou příležitost a daný krok je podle něj správný.

Experti se shodují, že převzetí společnosti může znamenat obrovské riziko. Firma je totiž zadlužená. Její závazky vystoupaly na konci loňského roku na téměř 34 miliard korun. Pokud by stát do společnosti vstoupil, převzal by i zmíněné dluhy. „Cena společnosti je jedno euro, koruna, halíř nebo poděkování. Vzpomeňme si na kauzu OKD, kdy si tato firma vzala úvěr na nerozdělený zisk a vyplatila si dividendu dopředu. Tehdy to bylo široce medializováno a kriminalizováno. Nyní je to ještě horší případ, protože společnost snížila své základní jmění, vydala dluhopisy, vzala si úvěry a všechno si vyplatila,“ řekl pro CNN Prima NEWS Janeček.

ČTĚTE TAKÉ: Nová zbraň Čechů proti inflaci. Termínované vklady trhají rekordy, kdo nabízí nejvýhodnější?

Zároveň ale dodává, že se státu otevírá vynikající příležitost získat do svého vlastnictví strategickou firmu. „Stát je schopen rozložit v čase splatnost, protože jediné výnosy společnosti jsou přiznané poplatky od Energetického regulačního úřadu,“ dodal expert.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se delší dobu netají snahou získat strategicky důležité firmy. Dříve proto stát přes společnost ČEPS avizoval nákup šesti zásobníků plynu za 8,68 miliardy korun od německé společnosti RWE. Stejná tuzemská společnost by proto měla koupit i provozovatele českých plynovodů Net4Gas, která zajišťuje vnitrostátní přepravu plynu a také jeho tranzit.

Firma doplácí na současnou strategii evropských států. V poslední době se totiž přes plynovody společnosti přepravilo jen bezmála 150 milionů metrů krychlových plynu. To je o 98 procent méně než v minulém roce. Česká republika totiž odebírá plyn z Norska a terminálů na zkapalněný zemní plyn. Nevyužívá se tak připojení ze Slovenska či Rakouska, kde byl dříve odebírán plyn ruský.

Net4Gas tím přichází o poplatky za tranzit. Na nepříznivou situaci zareagoval Energetický regulační úřad, který navyšuje od 1. ledna 2024 poplatky za přepravu plynu přes české území.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Porostou ceny energií? Podívejte se na video:

Podle Pavla Janečka je ale nákup společnosti nezbytný k zajištění energetické bezpečnosti. Pokud totiž stát nakupuje tuzemské zásobníky, tak k nim potřebuje také infrastrukturu. „Zásobník je jednotný hydraulický systém a jeho schopnost těžby souvisí s tlakem v potrubí. To je naprostá nutnost,“ řekl dále.

Pokud budou evropské státy navíc postupovat v zelené politice a důrazu na obnovitelné zdroje, je potřeba mít i záložní plán. „Jediným řešením jsou přečerpávací elektrárna nebo plynová elektrárna. Pokud chcete stavět plynovou elektrárnu, musíte mít připravené přepravní cesty. Ty musíte mít pod kontrolou nejenom kvůli cenovému, ale i kvůli bezpečnostnímu hledisku,“ zdůvodnil nákup českých plynovodů Janeček.

Stát by zachránil kanadské důchodce

Také podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je otázka dluhů velkým rizikem. „Část expertů vidí zestátnění plynovodní sítě jako krok správným směrem. Měla by mu však i tak předcházet veřejná diskuse, v níž by se argumenty zastánců i odpůrců zestátnění mohly tříbit. Například by vláda měla vysvětlit, v čem stávající nastavení selhalo,“ uvedl Kovanda k faktu, že v roce 2001 se tehdejší vláda Miloše Zemana rozhodla privatizovat české plynárenství.

Kovanda si také všímá, že konečnými vlastníky společnosti Net4Gas jsou kanadský penzijní fond OMERS a německá pojišťovací skupina Allianz. „Česká vláda by tím pomohla kanadským důchodcům, protože by zadluženou společnost převzala. Jen na ponížení mimořádné valorizace penzí přitom letos česká vláda ušetřila zhruba 20 miliard korun. Takže pokud by nyní převzala dluh kanadských důchodců vzniklý na již nevyužívaných českých plynovodech – odpovídající tedy zhruba 17 miliardám korun – vlastně by vzala českým důchodcům, aby dala těm kanadským,“ uvedl Kovanda.

Zároveň také varuje, že ratingová agentura Fitch snížila Net4Gas rating ze stupně BB+ na BB-. Horší rating odráží vzestup rizika bankrotu firmy.

Tagy: