Platíte přiměřené zálohy za plyn a elektřinu? Speciální kalkulačka vám to prozradí

Cena elektřiny od příštího roku vzroste

Energetický regulační úřad přišel s kalkulačkou pro výpočet měsíčních záloh za energie. Užitečně poslouží těm, kteří chtějí zjistit, zda neplatí přemrštěné částky. Jak ji správně používat a co je potřeba?

Ceny energií několik měsíců klesají, a lidem se tudíž otevírají možnosti výhodně přejít k jinému dodavateli. S případnou změnou se upravují i zálohy. Pokud jsou nastaveny nízko či vysoko, přeplatek a nedoplatek se jednorázovou platbou dorovná.

ČTĚTE TAKÉ: Ohavné a nespravedlivé, cupují vládní partneři Jurečku. Spojil Romy se zneužíváním dávek

Zálohy by proto měly být nastaveny přiměřeně, aby odpovídaly spotřebě a sjednané ceně. Pomoc s jejich výpočtem nabízí Energetický regulační úřad, který spustil aktualizovanou kalkulačku. Ta zohledňuje odpuštění příspěvku na podporované zdroje energie a také zastropování cen. Z kalkulačky se naopak vytratil úsporný tarif, který platil jen na konci minulého roku.

Jak vypočítat cenu pomocí kalkulačky?

Zájemci o využití kalkulačky nejprve musejí na rozcestníku vybrat, zda je zajímá záloha za elektřinu, či plyn. Vybírat mohou ze tří možností:

  • Nemám vyúčtování po své ruce.
  • Mám vyúčtování a mám pevnou cenu produktu z ceníku.
  • Mám vyúčtování s cenou ze spotového trhu.

V případě, že nemají po ruce vyúčtování, je potřeba znát svou sazbu. Nejčastěji jde o D02d s jističem 3 x 25. Tento tarif je typický pro byty, které elektřinou netopí ani neohřívají vodu. V případě typu produktu zájemce vyplní, zda má pevnou cenu podle ceníku, nebo využívá možnosti spotového trhu. Ve velké většině případů ale zákazníci využívají pevných cen z ceníků.

Pro úplnost si můžeme představit příklad rodiny, která bydlí v malém bytě. Elektřinou neohřívá vodu ani jí netopí. Její spotřeba byla v minulém roce 1 500 kWh a zálohy měla nastavené na 810 Kč za měsíc. Pokud si taková rodina chce ověřit adekvátnost záloh, vyplní v kalkulačce ve zjednodušeném přístupu u typu produktu pevnou cenu podle ceníku dodavatele a zvolí byt s malou spotřebou D02d. Orientačně se ihned objeví, že její záloha by se měla pohybovat v rozmezí 680 až 920 Kč měsíčně.

Podobně se postupuje také u orientačního výpočtu plynu. Rovněž zde musejí zájemci vyplnit, jak využívají plyn v domácnosti a zda mají pevnou cenu podle ceníků.

Pokud chtějí lidé zjistit s větší přesností výši svých záloh, musejí mít po ruce vyúčtování. Z něj totiž lze zjistit distribuční území, sazbu, jistič či očekávanou spotřebu. Vyplnit musejí také kolonku ceny silové elektřiny a stálý měsíční plat na jističi. Kalkulačka poté spočítá přesnější rozmezí měsíčních záloh.

Jak vypočítat své zálohy pomocí vyúčtování a ceníků, přinášíme v článku zde.

Tagy: