Obstrukce ze strany SPD? Vendeta, hysterie i ztráta tématu a bodů, říká Skopeček

Jan Skopeček v K Věci

K věci (203)

Podle poslance ODS a místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka mělo hnutí SPD hned tři důvody, proč protahovalo jednání před schválením novely pandemického zákonu. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS mluvil o hysterii, vendetě i ztrátě výrazného tématu, a tudíž i politických bodů.

Jednání ve Sněmovně před schválením nové podoby pandemického zákona trvalo přes 35 hodin, důvodem byly zejména obstrukce ze strany opoziční SPD a několikahodinové projevy šéfa hnutí Tomia Okamury.

Podle Skopečka je za přístupem SPD kombinace několika vlivů. „Je tam určitě samotný nesouhlas se zákonem, což chápu. Pak tam tuším vendetu za to, že SPD nezískala post místopředsedy Sněmovny,“ nastínil Skopeček.

Třetí důvod vidí v tom, že předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) prý při řešení koronavirové pandemie hlavně utahovala šrouby. „Ale přišla vláda, která přistupuje liberálněji. Okamura tak ztrácí jedno z mála politických témat, ze kterých v posledních měsících žil, a ztrácí politické body. Je za tím míra hysterie,“ podotkl poslanec.

Podobný průběh mělo i jednání o důvěře vládě, tehdy se do dlouhých projevů pustili zástupci hnutí ANO. Zda budou obstrukce pokračovat při každé sněmovní schůzi, Skopeček nedokázal odhadnout.

„Snažili jsme se teď s předsedou SPD mluvit a získat informace, ale moc odpovědí jsme nedostali. Odhadovat něco do budoucna je složité, když SPD nechtěla odpovědět, jak se bude chovat zítra nebo pozítří,“ konstatoval.

Očkování je důležité, zopakoval Skopeček

Vláda také rozhodla, že od středy 9. února se zruší povinnost prokazovat se v restauracích, klubech nebo službách covidovým certifikátem. Do podniků se tak bez omezení dostanou i neočkovaní.

Skopeček odmítl, že by pětikoalice hodila očkované přes palubu. „Není to ponížení. Očkování zejména pro rizikové skupiny občanů je důležité a má smysl. Neočkovaní by neměli ztrácet motivaci. Je tu skupina lidí, která se nebude očkovat, i kdyby byla očkovací kampaň jakákoliv,“ uvedl.

Tuto podmínku jen pár hodin před vystoupením vlády však se sedmidenním odkladem zrušil Nejvyšší správní soud. Podle Skopečka vláda nerezignovala, ale verdikt jen urychlil myšlenky, které se honily v hlavách premiéra Petra Fialy (ODS) a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). „Jsem za to rád, od začátku pandemie covid rozhodně nepodceňuji, ale na druhé misce vah musí být otázka občanských svobod a nákladů za opatření,“ zdůraznil ekonomický expert ODS.

Tagy: