Ochranitelští rodiče a nesamostatné děti? Někdy je třeba být obezřetný, říká psycholog

Dítě držící své rodiče za ruku (ilustrační foto).

Od roku 1980 se výrazně zvýšil počet dětí, které se mohou pohybovat pouze v blízkém okolí svého domu, ukázal průzkum webu Seznam Zprávy. Mohl by tedy potvrzovat častý argument, že dnešní rodiče jsou příliš ochranitelští. Dětský psycholog Václav Mertin však ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že obezřetnost rodičů schvaluje. Podle něj se zkrátka změnila doba a okolnosti.

Dětský psycholog v souvislosti s postoji nynějších rodičů zavzpomínal na své dětství v padesátých letech: „Maminka byla doma, táta v práci. Tehdy nebylo tolik volnočasových kroužků a tak jsme většinu času lítali venku a dělali různé lotroviny.“ Vyrůstal na okraji Prahy, kde bylo běžné, že děti hrály na ulici fotbal. „Auto projelo jednou za čas, rozhodně se to nedá srovnávat s dnešní dobou,“ dodal s tím, že právě bezpečnost na silnicích mohla v průzkumu Seznam Zprávy sehrát svou roli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vybrala jsem si děti. Ředitelka střední v Liberci neuposlechla pokyn kraje, otevře více tříd

„Kromě toho víc víme o potřebách dětí. Uvědomujeme si, že je důležitý pohyb, jsou důležití kamarádi a více se dětem věnujeme jako rodiče,“ uvedl.

„Musíme ale brát v potaz také věk dítěte a zkušenosti, které s ním máme. Jsou děti, které jsou odjakživa více opatrné, a u nich můžeme být klidnější. Ale pak jsou i takové, které jsou schopné vlítnout do silnice a u nich je na místě být obezřetnější,“ dodal Mertin s tím, že některé věci si děti musí samy vyzkoušet. Vždy však existuje riziko, že to nedopadne dobře a může to mít fatální důsledky.

Podle psychoterapeuta Tibora Bečka však obavy rodičů mnohdy nejsou zcela na místě. Upozornil, že v Globálním indexu míru jsme osmá nejbezpečnější zemí na světě. „A když jsou lidé až nadměrně ochranitelští, zabraňují tak dítěti, aby samo objevovalo svět, nabíralo zkušenosti i prošlo něčím do jisté míry negativním. Každá krize má ale v sobě růstový potenciál,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že hyperprotektivní výchova může být v dospělosti zdrojem různých problémů, konfliktů či kritických událostí.

Celý rozhovor s dětským psychologem Václavem Mertinem a psychoterapeutem Tiborem Brečkou si můžete přehrát na videu v úvodu článku.

Tagy: