Vybuchující bomba, říká k obezitě Prymula. Trpí jí 16 procent dětí, na vině jsou i uzeniny

Epidemiolog Roman Prymula

Epidemiolog Roman Prymula o obezitě

Obezitu můžeme označit za epidemii. Jedná se o civilizační chorobu, která už není tikající, ale vybuchující bombou. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl epidemiolog Roman Prymula. Připomněl, že v evropském žebříčku obezity se muži v Česku umisťují na třetím místě, ženy na jedenáctém. Situaci označil za alarmující. Podle průzkumu zhruba čtvrtina dětí trpí nadváhou nebo obezitou.

„Epidemii si spojujeme s infekčními chorobami, ale i obezitu za ni můžete označit. Je to civilizační choroba, která už bohužel není tikající bombou, ale vybuchující. Jsme v situaci, kdy se Češi v Evropě umisťují na třetím místě, Češky na jedenáctém – zhruba. Paradoxně Italové jsou výrazně štíhlejší než muži u nás,“ uvedl Prymula.

Z průzkumů vyplývá, že až čtvrt milionu dětí v Česku trpí nadváhou. Tato skutečnost ale podle epidemiologa nejde svádět pouze na pandemii. „Trend tady byl už drahnou řádku let předtím, byť pandemie výrazně přispěla. V posledních pěti letech vidíme výraznou akceleraci: máme čtvrtinu všech dětí, které trpí nadváhou nebo obezitou. Šestnáct procent z nich už obezitu má – to je to zásadní, s čím bychom něco měli dělat,“ zdůrazňoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Americká armáda bojuje s obezitou. Počet obtloustlých vojáků je otřesný, varuje generál

Lidé by se dle něj mohli sami zaměřit například na index BMI. „Jedná se o základní kritérium pro klasifikaci obezity. Trpí jí děti a dospělí, kteří mají BMI nad 30. Když si člověk vezme kalkulačku, tak si index vypočítá tak, že svou váhu vydělí výškou v metrech na druhou. Tím zjistí dané číslo,“ vysvětloval.

Obezita jako nemoc

Co za obezitou jak mezi dětmi, tak dospělými stojí, nelze podle Prymuly konkrétně říci. „Je to komplexní věc. Méně sportujeme, muži sice více než ženy, ty ale více dbají na zdravou výživu. Když se podíváme na děti, tak je zde změna životního stylu. Jsou dominantně doma, nechtějí už ani ven, a když, tak tento čas nevěnují příliš aktivním formám sportu. Ke komunikaci využívají sociální sítě. To vše vede k tomu, že kalorický výdej máme menší,“ podotkl.

Stejně tak je podstatným spouštěčem obezity příjem daných potravin. „Nejde však pouze o často zmiňovaný cukr nebo sladké nápoje. Jsou to i uzeniny – nezdá se to, ale velká konzumace uzenin připívá například ke vzniku diabetu daleko více než klasické cukerné výrobky,“ doplnil Prymula.

Dodal, že na obezitu se již dá pohlížet jako na nemoc. „Je to jakási výchozí podmínka, která nás dovede k metabolickému syndromu, což nemoc jednoznačně je. Vidíme zde řadu problémů, jako hypertenzi nebo diabetes. Ne každý ví, že ročně vydáme deset procent všech prostředků ze zdravotnictví na záležitosti spojené s obezitou,“ řekl závěrem.

Tagy: