Vybrala jsem si děti. Ředitelka střední v Liberci neuposlechla pokyn kraje, otevře více tříd

Druhé kolo přijímacích zkoušek na 1. Slovanském gymnáziu, 18. května 2023

Problémy s přijímacími zkouškami v Libereckém kraji

Rodiče stovek dětí na Liberecku, které se na žádnou střední školu v prvním kole přijímaček nedostaly, doslova nadzvedlo podle nich absurdní rozhodnutí kraje. Na jedné z mála škol, kde ještě volná místa jsou, požádal ředitelku, aby otevřela místo čtyř plánovaných tříd pouze tři a místo 120 dětí přijala jen 90. Pokyn však odmítla uposlechnout a jak sama tvrdí, vybrala si děti.

Na liberecké textilce mají aktuálně 79 volných míst pro druhé kolo přijímaček, zájemců je však 191. Na škole se učí dva obory – textilnictví a oděvnictví. V každém plánovala ředitelka Jana Kočí otevřít dvě třídy, tedy celkem čtyři. Vedla ji k tomu zkušenost z loňska, kdy otevřela třídy pouze tři, pro devadesát dětí. V prvním kole tehdy sice kapacitu nenaplnila, ve druhém už ale měla převis přihlášek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přes tisíc odmítnutých na jediné gymnázium. Asi půjdu do zahraničí, zvažují vystresované děti

„Musela jsem odmítat i žáky s vyznamenáním. Bylo mi jasné, že letos bude situace ještě horší vzhledem k populační křivce,“ říká redakci ředitelka. Jenže představa 120 dětí v prvním ročníku na textilce se paradoxně nelíbí Libereckému kraji, i když se jinak dodatečná místa na školách snaží vytvořit, jak se dá. Hejtman Martin Půta vyzval všechny ředitele středních škol, aby navýšili kapacity tříd v prvních ročnících, ze 30 na 32, nebo dokonce na 34. Udělal to přitom pouhý den poté, co rada kraje uložila ředitelce střední textilní školy, aby otevřela o jednu třídu méně, než plánovala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nával zájemců evidují i soukromé školy

„Dostala jsem pokyn otevřít dvě třídy oboru oděvnictví a pouze jednu třídu oboru textilnictví,“ uvádí Kočí. V tu dobu už ale bylo v běhu druhé kolo přijímacího řízení a pro spoustu rodičů to byl šok. Syn Moniky Burešové z Libštátu na Semilsku se v prvním kole nedostal ani na jednu z vybraných škol, na obou skončil pod čarou. Teď to zkouší na libereckou textilku.

Nepochopitelné a neobhajitelné

„Byli jsme docela v klidu, protože jsme věděli, že volných míst je dost a syn má dobré výsledky. Najednou jsme se ale dozvěděli, že pro obor textilnictví, který si vybral, otevřou jen jednu třídu místo dvou. To pochopitelně znamená mnohem větší konkurenci a taky větší možnost, že zůstanete viset ve vzduchu bez školy. Je to hodně stresující, protože počty přijímaných dětí byly už od ledna zveřejněné na webu školy i kraje. Počítáte s tím, a najednou vám to někdo v průběhu přijímacího řízení změní. To je nepochopitelné a z mého pohledu neobhajitelné,“ zlobí se matka uchazeče, který si v druhém kole podal pouze jednu přihlášku.

Počínání kraje souvisí se záměrem sloučit textilku s nedalekou průmyslovkou. Před pár týdny kvůli tomu studenti vyšli do ulic. Pod hlavičkou průmyslovky chce kraj už v září roku 2024 otevřít v budově textilky dvě třídy technického lycea. To patří mezi všeobecné vzdělávací obory, o které je mezi rodiči i děti aktuálně největší zájem. Jenže, aby si studenti budoucího technického lycea měli kam sednout, musí pro ně být ve škole místo.

„Jakékoliv otevření další třídy navíc má pochopiteně dopad na možnost využití prostoru,“ připouští náměstek hejtmana pro školství Jiří Čeřovský. Ten navíc upozorňuje, že i přes 191 přihlášek škola čtyři třídy naplnit nemusí, protože neúspěšní uchazeči z prvního kola se v druhém mohou hlásit na více škol. Kterou si nakonec vyberou, prý není vůbec jasné. „Přihlášek může být velké množství, ale mohou být dublované, ztrojené. Kolik těch dětí ve skutečnosti bude, to se pozná, až se to celé takzvaně přesype,“ upozorňuje Čeřovský.

Postih ředitelku nečeká

Ředitelka se ale nakonec rozhodla, že pokyn z kraje neuposlechne a oznámený počet tříd nesníží. „Musela jsem si vybrat. Buď budu respektovat záměr kraje, který ale ještě není schválený, a je to tedy pořád ještě záměr, nebo dám přednost uchazečům, 191 dětem, které mají zájem studovat kvalitní střední školu. Vybrala jsem si děti. Jestli možnosti nakonec využijí, nebo ne, to už je na nich,“ zdůrazňuje ředitelka.

Podle náměstka hejtmana bude kraj rozhodnutí ředitelky respektovat, protože jde o její pravomoc. Žádný postih za neuposlechnutí pokynu rady kraje jí prý nehrozí. O záměru sloučení textilní školy s průmyslovkou budou zastupitelé kraje hlasovat příští týden

Tagy: