Je horší mobil nebo počítač? Odborníci radí, jak si ve světě digitálního chaosu nezničit zrak

Práce s počítačem, tabletem nebo chytrým telefonem neumožňuje očím chvilku odpočinku. Lidé jim ho často nedopřejí ani ve večerních hodinách, kdy projíždějí internet těsně před spaním. To pro zrak představuje velké zatížení. Samotná obrazovka však podle odborníků takovým problémem není, jde o čtení a soustředěnost. Jak únavě zraku předejít?

Hlavním rozdílem mezi prací na počítači a na telefonu je především vzdálenost, se kterou přístroj používáme. Na obrazovku počítače se díváme zhruba ze 75 centimetrů, zatímco na mobil z méně než poloviny. Čím blíže jsme, tím více oči namáháme.

ČTĚTE TAKÉ: Svědění, zarudnutí a pálení. Na jaře přibývá zánětů očí, jak jim předejít?

Nejvhodnější vzdálenost držení mobilního telefonu je 40 centimetrů od očí. Podle odborníků nelze říci, zda je pro jejich zdraví horší počítač nebo telefon. Dnešní kvalitní monitory zrak nijak nepoškozují, ale především unavují. Jednou z hlavních příčin je stále stejná vzdálenost a soustředěnost. Při koukání zblízka totiž lidé aktivně používají zaostřovací sval, který se po několika hodinách aktivity unaví.

Soustřeďte se na mrkání

Ve chvíli, kdy se oči upínají na displej, klesá pravidelnost mrkání. Oko je natolik soustředěné na obsah na obrazovce, že na to jednoduše zapomíná. Mrkání je tak jednou z nejdůležitějších věcí, na kterou je potřeba se v prevenci očního zdraví zaměřit. Pravidelným mrkáním se totiž slzný film rovnoměrně rozprostírá po povrchu oka.

Ideální je dávat si mezi používáním počítače nebo telefonu pauzy – podívat se do dálky, vědomě si párkrát zamrkat, a tak oko znovu „nastartovat“. Preventivně si lidé mohou připravit například umělé slzy, které dodávají očím potřebnou vlhkost a zabraňují únavě.

„Studie potvrzují, že umělé slzy jsou účinné v terapii suchého oka a jsou jejím základním stavebním pilířem. Osobně bych doporučila oční kapky bez konzervačních látek s obsahem kyseliny hyaluronové, například kapky Hylo Fresh. Pokud byste cítili problémy se suchýma očima i při pravidelném používání umělých slz, je potřeba zjistit, kde je problém,“ uvádí oční lékařka Petra Seidler Štangová v dokumentu, jenž má redakce k dispozici.

Syndrom kancelářského oka

Vědomé mrkání a používání umělých slz může pomoci předejít zdravotním problémům očí, jedním z nich je například syndrom kancelářského oka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Regiony hlásí razantní nárůst boreliózy a klíšťové encefalitidy. Lékaři doporučují očkování

Nejen oči, ale i mozek zapomene na nepodmíněný reflex mrkání, když se člověk upřeně dívá na monitor. Většina kanceláří je navíc vybavena klimatizací, která běží zejména v létě na plné obrátky. Kombinace málo častého mrkání a silného odpařování způsobuje, že povrch oka vysychá.

Je paradoxem, že suché oči začnou slzet. Kvůli nedostatku mrkání totiž zůstávají v oku malé částice z toho důvodu, že nejsou vymyty. Tato cizí tělesa tak posilují už existující podráždění.

Na co si dát pozor?

Odborníci připomínají základní poučky, díky nimž mohou lidé předejít únavě očí ze sledování monitoru:

  • Lidé by se měli snažit udržovat vzdálenost očí od počítačového monitoru 60 až 80 centimetrů, u mobilu 35 centimetrů.
  • Stůl by měl být 20 až 50 centimetrů pod vodorovnou linií vidění. Tím se zajistí to, že se při sledování na monitor člověk dívá dolů, což je pro oči pohodlnější.
  • Lidé by se měli ujistit, že mají vhodné světlo. Ideální je kombinace stropního osvětlení a lampy. Také je možné kombinovat různé zdroje světla, jako jsou klasické žárovky, halogenové světlo a zářivky. Ty obsahují různé části barevného spektra – modrá, červená a zelená –, které se v kombinaci podobají dennímu světlu.
  • Oči nejvíce unavuje šero. Největším prohřeškem je sledování telefonu po tmě před spaním.
  • Lidé by se měli snažit, aby monitor nebo displej neodrážel žádný jiný zdroj světla. Nejlepší pozice počítače je v pravém úhlu k oknu.

Tagy: