Když si tělo splete břízu s jablkem: Jak se projevuje zkřížená alergie, o níž nemusíte vědět?

Pokud přijdete na alergologii kvůli reakci po požití jablka a odejdete s diagnostikovanou alergií na břízu, neblouzníte ani vy, ani lékař. Přesně to se může stát, pokud se u vás projeví takzvaná zkřížená alergie. Tělo si jednoduše plete alergen pylu s ovocem na základě jejich vývojové podobnosti. Ve skutečnosti tak není člověk například na zmíněné jablko alergický, může však přesto pociťovat nepříjemné příznaky. Co všechno se mezi sebou může křížit, jak vypadá orálně alergický syndrom a jak zjistit, zda zkříženou alergií trpíte?

Při rozvoji alergie se v těle tvoří specifické protilátky proti určitému alergenu. Kdykoli s touto látkou přijdete znovu do kontaktu, protilátky se aktivují a dají signál imunitnímu systému, který začne tělo bránit spuštěním alergické reakce.

ČTĚTE TAKÉ: Krvácení z nosu. Neškodná záležitost, ale i příznak vážnějšího problému. Kdy zpozornět?

Zkřížená alergie se od té standardní principiálně neliší. Rozdíl je v tom, že k alergické reakci dochází při kontaktu s jiným alergenem, než vůči kterému byly protilátky původně vytvořeny.

„Při zkřížené alergii se protilátka probudí ve chvíli, kdy její nositel narazí na nějakou biologicky nebo zoologicky podobnou látku. Nejčastěji se kříží potraviny mezi sebou a pyly s potravinami. Jako příklad lze uvést pyl břízy a jablko, které k sobě mají botanicky velmi blízko a zkřížená reakce je u nich častá,“ přibližuje v dokumentu, jenž má redakce k dispozici, Radka Šedivá z alergologické ambulance SYNLAB.

Takzvaných zkřížených alergenů existuje celá řada. Alergici na pyl břízy a lísky mohou mít kromě jablka reakci i při konzumaci peckovic nebo ořechů, pacienti citliví na pyl ambrosie mívají potíže s kořenovou zeleninou. Dále organismus zaměňuje například roztoče s korýši nebo jednotlivé druhy ořechů mezi sebou. Existují ale výjimky.

„Přestože ke zkřížené reakci dochází většinou u vývojově podobných alergenů, křížit se mezi sebou může například i latex s ovocem. Ty si imunitní systém splete z důvodu podobné struktury molekul,“ popisuje alergoložka.

Co je orálně alergický syndrom?

Vzhledem k tomu, že je zkřížená alergie často spojená s potravinou, je jejím typickým příznakem takzvaný orálně alergický syndrom. Jak z názvu vyplývá, většinou při něm alergika svědí na jazyku či v krku, případně může otéct hrdlo a rty. Běžné je také svědění pokožky obličeje a v uších, problémy ale většinou netrvají dlouho.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smrtelné onemocnění, které často neodhalí ani lékaři. Jaké jsou příznaky plicní hypertenze?

„Léčba syndromu bývá složitější, jedná se však spíš o nepříjemnost než o vyloženě akutní zdravotní problém. Většinou stačí pár minut počkat a problémy samy odezní. Případně je možné sáhnout po antihistaminikách rozpustných v dutině ústní. Nejdůležitější však je své potíže znát a ideálně jim předcházet,“ vysvětluje Šedivá.

Kromě orálně alergického syndromu se zkřížená alergie projevuje i kožními ekzémy, kýcháním a slzením. Ve zcela výjimečných případech může být pacient ohrožen anafylaktickým šokem.

Jak zjistit, jestli máte zkříženou alergii?

S problémem zkřížených alergií se dle odborné literatury potýká asi 50 procent pylových alergiků. Ne každý, kdo je na něco alergický, tedy musí mít i zkříženou reakci.

Pokud při požití některých potravin pociťujete příznaky orálně alergického syndromu nebo se potýkáte s jinými výše popsanými projevy, navštivte svého alergologa. Ten provede kožní testy na pylové alergeny, ze kterých zjistí pravděpodobnost zkřížené reakce.

Další cestou k prověření zkřížených alergií je vyšetření krve metodou ALEX. Tento test zjistí z jednoho krevního odběru reakci až na 117 alergenových extraktů a 178 molekulárních alergenů. Podstoupit ho můžete jako samoplátce například v odběrových pracovištích SYNLAB.

Výsledky však vždy konzultujte s lékařem. „Výsledky vyšetření je nutné dát do souvislosti s anamnézou pacienta a klinickými příznaky. To, že vám v testu vyjde možná reakce na určitý alergen, nemusí ještě znamenat, že na něj skutečně budete reagovat. Přítomnost protilátek se totiž nemusí fyzicky projevit,“ říká Šedivá.

Dieta může být na škodu

Návštěvu lékaře a konzultaci výsledků testu neberte na lehkou váhu. Pokud byste na jeho základě například vysadili určité potraviny z jídelníčku, můžete si tím do budoucna zadělat na problém.

Střídmou konzumací alergenů si totiž tělo udržuje takzvanou imunitní toleranci. „V případě dlouhodobého vysazení alergenu může při pozdějším kontaktu s ním dojít zbytečně k závažné alergické reakci. Průběžné podávání alergenů v malých dávkách může naopak působit jako imunoterapie,“ popisuje alergoložka.

Stejně jako běžné alergie, i ty zkřížené je možné zcela vyléčit imunoterapií. Jedná se o dlouhodobou léčbu, při které se alergen do těla vpravuje vakcínami. „V případě zkřížené alergie vám bude při imunoterapii podáván ten alergen, proti kterému byly vytvořené původní protilátky. U reakce bříza–jablko to tedy bude pyl břízy,“ uzavírá Šedivá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku řádí další téměř zapomenutá nemoc. Neočkované dítě se nakazilo v Německu

Tagy: