Regiony hlásí razantní nárůst boreliózy a klíšťové encefalitidy. Lékaři doporučují očkování

Klíšťata jsou na vrcholu své aktivity.

Očkování proti klíšťatům

Klíšťata na čtvrtém, nebo dokonce na pátém stupni aktivity útočí na téměř celém území České republiky. Řada regionů hlásí vysoký nárůst případů lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy. Proti encefalitidě se dá účinně chránit pomocí očkování, které lze absolvovat v jakékoli části roku.

Klíšťata začala být velmi aktivní už na konci února, kdy se teploty šplhaly rekordně vysoko. Například z jihu Čech už proto letos hlásí 156 případů boreliózy a 15 případů encefalitidy. To je přibližně o třetinu více než loni.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé se stydí za migrénu, společnost se jim posmívá. Nepochopení přichází i od zdravotníků

Podobný nárůst hlásí i východ Moravy. „Letos ve Zlínském kraji evidujeme 26 případů lymské boreliózy a osm případů klíšťové encefalitidy. Jeden případ je velmi vážný,“ sdělila pro CNN Prima NEWS ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

Boreliózou v Česku ročně onemocní přes 3 000 lidí. Většinou ji charakterizuje několikacentimetrová červená skvrna. Při včasném záchytu je léčitelná antibiotiky. Vzácnější encefalitida se v první fázi obvykle projevuje jako chřipka. Pak následuje druhá fáze. „Ta se projevuje sníženou koncentrací, poruchou řeči či obrnou končetin. V hraničních případech může dojít i k úmrtí,“ dodala Sedláčková.

Účinnou zbraní proti klíšťové encefalitidě je očkování. Podle lékařů už tolik nezáleží, v jakou roční dobu se necháte naočkovat. „Očkování je důležité pro všechny věkové skupiny. U seniorů je navíc problém, že mají oslabenou imunitu a následky onemocnění pak pro ně mohou být výrazně horší,“ sdělil praktický lékař Lubomír Nečas.

Účinná ochrana se vytvoří u 99 procent očkovaných. Lidem starším 50 let navíc očkování hradí pojišťovna.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prymula varuje před zamořením klíšťaty. Do Česka dorazí i exotické nemoci, má jasno

Tagy: