První Češi by mohli být očkováni už v lednu. Vakcinace bude zřejmě gradovat na jaře

Vakcína

Očkování proti COVID-19

Očkování proti covidu bude dobrovolné a hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Jako první by jej měli obdržet zdravotníci, důchodci, či lidé, u kterých hrozí závažný průběh nemoci. Vše se bude řídit podle nové očkovací strategie, kterou vláda projedná 7. prosince. U některých lidí ale vakcína budí nedůvěru, především se obávají její účinnosti a bezpečnosti.

První lidé v Česku by mohli být očkováni už v lednu. „Během prvních několika měsíců příštího roku to budou stovky až tisíce dávek. Postupně pak budou gradovat a takový největší objem vakcín se v Česku může objevit v dubnu, či květnu,“ uvedl Roman Chlíbek, epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti.

Podobné očkování jako proti chřipce

Do Česka s největší pravděpodobností zamíří očkovací látky z Ameriky od firmy Pfizer a z Británie od firmy AstraZeneca.

„Bude to velmi podobné jako očkování proti chřipce. Ta má i běžné skladování jako očkování proti chřipce. U té druhé vakcíny od společnosti Pfizer to je komplikovanější. Musí se skladovat při minus 70 stupních, proto předpokládám skladování spíše v nemocnicích pro armádu,“ řekl Jakub Dvořáček, ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Účinnost vakcín proti covidu se pohybuje od 90 do 95 procent. Záležet bude také na tom, jak se virus bude vyvíjet a zda nedojde k jeho mutaci. „Zatím to vypadá, že virus COVID-19 mutuje pomalu, na rozdíl od viru chřipky, u kterého se musí každý rok přeočkovávat,“ dodal Dvořáček.

„Česko zatím objednalo přes Evropskou unii vakcínu pro 5,5 milionu lidí a zaplatilo za ni celkem 1,8 miliard korun. Očkování začne u těch nejohroženějších skupin. Určitě jsou to zdravotničtí pracovníci,“ uvedl epidemiolog Chlíbek. Přednost budou mít například i senioři či lidé, u kterých hrozí závažný průběh nemoci.

Rychlost budí nedůvěru

Vakcína vznikla v rekordně krátké době. Od první myšlenky vakcíny proti covidu po první ampulku s návrhem látky uplynulo pouhých 65 dní. A právě rychlost vývoje vakcíny v lidech budí nedůvěru. „Bohužel to zaznamenávám u lidí, u kterých bych to nečekal, třeba i u některých lékařů, že vakcínu zpochybňují,“ uvedl imunolog Václav Hořejší.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti se však není čeho bát, jelikož rychlost vývoje nešla na úkor bezpečnosti. Pomoci by mohla i kampaň, díky které by lidé měli více informací. Odborníci se shodují, že v tomto ohledu vláda zaspala.

Tagy: