Od domácího šití roušek až po odkládání respirátorů. Jak jsme se chránili před covidem

Nošení roušek a další ochrany dýchacích cest se stalo jedním se symbolů boje proti nemoci COVID-19. Tato etapa našich životů však snad již pomalu končí. V pondělí na většině míst kromě veřejné dopravy a sociálních a zdravotnických zařízení respirátory hromadně odkládáme.

Zatímco před dvěma lety celý národ hromadně šil v domácích podmínkách roušky, dnes je pro velkou část společnosti respirátor „symbolem nesvobody“, jiní si bez ochrany dýchacích již život ani neumí představit. Jak šel s rouškami čas?

Jaro 2020

Nový typ koronaviru se začal v České republice šířit přibližně před dvěma lety. Společnost tehdy zachvátila velká panika a vláda rychle zavedla přísná opatření. Povinné roušky mimo domov nařídila Česká republika od 19. března 2020 jako jedna z prvních zemí Evropy, vzápětí se však ukázalo, že ČR nemá pro tuto situaci dostatečné zásoby nejen roušek nebo respirátorů, ale ani dalšího ochranného vybavení.

Lidé se proto ve velkém uchýlili k šití roušek doma, vláda kvůli tomu mezi otevřené obchody zařadila i galanterie. Dnes již je pro nás nepředstavitelné, že povinnost nosit ochranu dýchacích cest platila také venku.

Nařízení se mírně uvolnilo po více než dvou měsících, od 25. května 2020 bylo možné roušky odložit při alespoň dvoumetrovém odstupu od jiných lidí. Zakrytí úst a nosu ale nadále zůstávalo povinné v uzavřených prostorech, na hromadných akcích či ve veřejné dopravě. Nošení roušek venku bylo zrušeno až 15. června, povinnost roušek ve vnitřních prostorech nebo ve veřejné dopravě padla až začátkem léta, tedy 1. července 2020. Povinnost nosit roušky se tak smrskla pouze na prostory pražského metra.

Spor o roušky ve školách

V létě 2020 žila česká společnost v domnění, že má již covid za sebou. Čísla nakažených se však začala během srpna zase zhoršovat a tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) proto navrhl, aby se roušky částečně vrátily. Od 1. září 2020 se roušky vrátily na úřady, do hromadné dopravy (v Praze i do vestibulů a na letiště) a do zdravotnických a sociálních zařízení.

Znovuzavedení roušek provázel zmatek, a to především kvůli intervencím tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministr Vojtěch původně oznámil, že roušky budou od 1. září povinné i v obchodních centrech, školách mimo třídy, v kadeřnictví a hospodách. To ale nakonec neplatilo. Během září se opatření postupně zpřísňovalo, zakrytí nosu a úst začalo být povinné uvnitř budov, což platilo i pro školy.

Best in covid

Podzim 2020 a jaro 2021 bylo nejkrutějším obdobím celé epidemie, které si v Česku odneslo desetitisíce lidských životů, což se projevovalo také v přísných opatřeních. Od 21. října 2020 bylo nošení roušek nutné také venku na území obcí, pokud byli lidé blíže než dva metry. Povinné začaly být roušky také v autech, pokud v nich nejeli členové jedné domácnosti.

Po návratu žáků prvních a druhých tříd do škol po skončení vánočních prázdnin museli při vyučování mít nasazenu ochranu nosu a úst také oni. Od 1. března 2021 byly ale i tyto děti kvůli zhoršení epidemiologické situace doma. Do lavic se žáci prvního stupně ZŠ vrátili 12. dubna. Roušky či respirátory musely nosit ve školách všechny děti povinně, s výjimkou mateřských škol.

Povinné respirátory

Vládní nařízení do loňského února neurčovala druh ochrany dýchacích cest. To se však změnilo s šířením nebezpečné britské mutace. Od 25. února 2021 tak začala platit povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest. Respirátor s třídou ochrany nejméně FFP2 museli lidé nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách, v prostředcích hromadné dopravy, na letištích či dalších frekventovaných místech.

Od února 2021 se také respirátor či nanorouška musely nosit ve všech prostorách staveb či venku, pokud byly rozestupy mezi lidmi menší než dva metry. Povinnost nosit výhradně respirátor či nanoroušku začala platit od března. Vedlo to také k mnohým konfliktům mezi policisty a lidmi, kteří respirátory venku nosit odmítali. K mírnému rozvolnění došlo v květnu, kdy lidé museli respirátor venku nosit pouze při setkání více lidí.

Poslední tanec respirátorů

Od loňského léta se pravidla ohledně nošení respirátorů již příliš neměnila. Vláda byla v létě terčem kritiky, jelikož nechtěla připustit ve vnitřních prostorech výměnu respirátorů za roušky. Jelikož bylo často v parném létě nesnesitelně s repisrátorem cestovat, lidé je spontáně bez větších postihů odkládali.

Respirátory zůstávaly až do dnešních dnů povinné v obchodech, provozovnách služeb, v prostředcích hromadné dopravy, na letištích či dalších frekventovaných místech.

Před několika dny však vláda ústy ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) oznámila, že povinnost nosit roušky z velké části ruší. Nošení respirátorů tak od pondělí 14. března zůstává povinné jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.

Tagy: