Sedm slov, která otřásla světem. Biden svým projevem pobouřil nejen Rusy

Joe Biden řeční ve Varšavě (26. 3. 2022)

Prezident Biden nazval Putina řezníkem

„Proboha, tenhle chlap nemůže zůstat u moci,“ prohlásil americký prezident Joe Biden o svém ruském protějšku Vladimiru Putinovi. Svým víkendovým proslovem v Polsku znásobil napětí na poli mezinárodní politiky i strach z globálního konfliktu.

Důvod návštěvy Bidena v Polsku byl jasný, prezident nejmocnější země světa přijel do země podpořit Varšavu při zvládání uprchlické krize a rovněž s ukrajinskou delegací diskutoval o válce v jejich zemi. Biden se sešel s polským prezidentem Andrzejem Dudou i s uprchlíky. Jednu holčičku z Ukrajiny pak vzal do náručí, čímž vznikla hojně sdílená fotografie.

To všechno mohlo mít podle expertů vliv na průběh jeho večerního proslovu. Podle některých se totiž Biden nechal strhnout emocemi a aktuálními zážitky z návštěvy Polska, a proto do svého předem připraveného proslovu propašoval pár slov, se kterými nikdo nepočítal.

„Proboha, tenhle chlap nemůže zůstat u moci,“ pronesl prezident USA. Jen o pár chvil později začaly dost možná vibrovat telefony diplomatů v celé Evropě. Stačilo sedm (podle analytiků neuvážených) slov a vztahy mezi Západem a Ruskem se zase o trochu zhoršily.

Proč Biden pobouřil?

Biden totiž zmíněnou větou nepřímo vyzval k odstranění Putina z postu ruského prezidenta. A vyvolal dojem, že o takový scénář usilují i samotné Spojené státy, uvedla americká CNN. To mohlo vzbudit zdání, že válka na Ukrajině je ve skutečnosti zástupným sporem mezi Moskvou a Washingtonem, což by mohla zneužít ruská propaganda k ospravedlnění tvrdých útoků na Ukrajině i jinde.

Experti ihned začali analyzovat, proč Biden něco takového vůbec řekl. Došli hned k několika vysvětlením: Mohlo jít o cílené zvolání, u kterého ale prezident nezvážil důsledky, mohlo jít o další z řady přeřeků, kterými Biden tolik proslul, anebo se prezident nechal natolik strhnout emocemi, že to prostě vyřknul zcela bez rozmyslu.

Reakce na štiplavá slova

Ať už byla motivace Bidena jakákoliv, větu, která mohla na poli nejvyšší diplomacie způsobit opravdu velké problémy, začali ihned řešit za Atlantikem i v Evropě. První američtí představitelé korigovali Bidenův proslov dokonce ještě předtím, než se prezident vrátil do USA.

Vesměs projev svého prezidenta vysvětlovali s tím, že Biden to myslel tak, že Putinova armáda nemůže uplatňovat svou moc na území Ukrajiny. Se změnou vlády v Rusku to prý nemělo nic společného. Se stejnou „výmluvou“ přispěchal později i ministr zahraničí Antony Blinken a nakonec i sám Biden, který po návratu z cest svou řeč vysvětloval novinářům.

Na hašení diplomatické požáru už ale bylo pozdě. Třaskavého projevu si stačila všimnout diplomacie evropských států i Rusové. Nejdříve se od Bidena distancovala Velká Británie a později též Francie, a to rovnou z úst prezidenta Emmanuela Macrona.

„Nevolil bych tato slova, jelikož se nadále snažím s prezidentem Putinem jednat. Chceme ukončit válku, kterou Rusko na Ukrajině započalo, bez další eskalace,“ uvedl šéf Elysejského paláce.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se pak vyjádřil pro agenturu Reuters. „Není na Bidenovi, aby o tom rozhodoval. Ruského prezidenta si volí Rusové. Nechápe, že svět není omezený jen na USA a Evropu,“ řekl.

Tagy: