Dobré víno potřebuje kromě sluníčka i čas. Jak zraje ve Velkých Pavlovicích?

Sklizeň hroznů ve Velkých Pavlovicích

Vinium

Vyrobit dobré víno není nic jednoduchého. Stojí za tím velké úsilí mnoha lidí a také sklepmistrů, kteří se starají o to, aby lahodný mok dobře uzrál. My jsme se proto vydali na jižní Moravu do Velkých Pavlovic nedaleko Pálavy, kolébky českého vinařství, abychom zjistili, jak náročná je cesta od vinné révy z vinice až po nablýskané láhve, které se dostanou do rukou milovníků vína.

Už v roce 1936 bylo pod Pálavskými vrchy hodně vinohradníků, ti se spojili a vytvořili spolu družstvo Vinopa. Později se přejmenovalo na Vinium a to se v roce 2007 stalo součástí Českých vinařských závodů, kde dobře vědí, jak má správné víno, takzvaná Pálava, vypadat i chutnat. „Musí být fyziologicky vyzrálá, důležitá je ta barva, odrůdová barva, vůně i chuť,“ vysvětluje v pořadu Prima Česko Václav Osička, provozně-výrobní ředitel vinařství Vinium.

Jak se dělá víno

Se sklizní vína, kterou mimochodem často na vinicích ve Velkých Pavlovicích šetrně obstarávají kombajny, začíná ta pravá vinařská dřina. Hrozny se musí zvážit a zjistit jejich cukernatost. A pak už míří do lisů. „Ten rmut, který nám ten mlýnek vytvoří, je dopravován čerpadlem do lisu a v lisu nám probíhá samotný proces odšťavňování, kdy se odděluje šťáva od těch bobulek. A vytéká nám do zásobních van pod lisem, ve kterém je řízené čerpadlo, které dovádí mošt do zásobních tanků,“ popisuje proces lisování Martin Dubina, zdejší sklepmistr.

Šťáva, nebo chcete-li mošt, dále míří do tanků o objemu 16 tisíc litrů. A pak už stačí trocha trpělivosti a vzniká burčák. A i ten je potřeba ochutnat, jak říká Ladislava Antálková, obchodní ředitelka společnosti Vinium: „To je takový ten prvotní základ, takové to zlato. Burčák, na ten se tady všichni vždy těšíme.“ A zdejší sklepmistr, Peter Mislovič, dodává: „Poctivý burčák má chutnat samozřejmě po zbytkovém cukru, který tam zůstává z toho vína, a mírně cítíme i alkohol v něm. Je tam zachovaný odrůdový charakter vína.“

Kromě péče a lásky víno potřebuje čas

Víno zraje nejen v nerezových tancích, ale také v dřevěných sudech. V nich je až pět tisíc litrů lahodné šťávy. Zraje v nich dlouhou dobu. „Je tu frankovka ročník 2021, pozdní sběr. Leží tu už 8 měsíců a leží tady z toho důvodu, aby to víno pěkně vyměklo,“ prozrazuje Peter Mislovič.

Práce ve vinařství je náročná a často s nejistým výsledkem. Zkušení vinaři tak dobře vědí, že pokora a trpělivost jsou základní předpoklady k úspěchu. A na čem nejvíc záleží, ví také ředitelka Ladislava Antálková: „Pánové, dá-li pán bůh, dá li sluníčko, tak se nám urodí krásné hrozny a já bych chtěla připít na to, abychom z těch hroznů vyrobili nádherné víno. Tak na zdraví!“

Tagy: