Odboráři hrozí stávkovou pohotovostí. Trpělivost přetekla, rozezlenost je velká, řekl Středula

Předseda českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Šéf odborů Středula o stávkové pohotovosti

Odborové svazy veřejného sektoru zvažují vyhlášení stávkové pohotovosti. Vadí jim, že se s vládou stále ještě nepodařilo uzavřít dohodu o zvýšení platů pro letošní a příští rok. Zatímco odbory požadují od září nejméně 10 procent pro všechny, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dříve řekl, že kabinetu předloží návrh na růst v rozmezí sedm až 10 procent pro část veřejné sféry a státní zaměstnance. Ostatní by pak mohli dostat přidáno od ledna.

„Ve středu 24. července 2024 proběhne jednání odborových svazů veřejných služeb a správy sdružených v Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS) o možnosti vyhlášení stávkové pohotovosti z důvodu nedojednání výše růstu platů pro rok 2024 a 2025,“ uvedla Olga Słowik z ČMKOS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žena objevila při nákupu vzácnou desetikorunu za statisíce korun. Máte ji v peněžence i vy?

Své rozhodnutí oznámí odboráři později na tiskové konferenci. „Nechci předjímat, jak kolegové rozhodnou. Ale to, jakým způsobem vláda ukazuje, že nestojí o své vlastní zaměstnance, je za hranou únosnosti,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS předseda ČMKOS Josef Středula.

Podotkl, že odboráři dlouhodobě apelují na vládu a snaží se o dohodu. „Datum bylo naposledy středeční, ale nic takového se nemá odehrát a má se to prodloužit o další měsíc. Snažili jsme se být zodpovědní a vstřícní, ale naše trpělivost přetekla, rozezlenost je veliká. Tato vláda způsobila velký problém a lidé v rozpočtové sféře jsou rozezlení natolik, že noví nechtějí přicházet a ti, kteří tam jsou, zvažují, jestli mají pracovat pro občany,“ zdůraznil Středula.

Platy ve veřejném sektoru stanovuje pět tabulek s jednotlivými tarify podle odbornosti a délky praxe. Jurečka zmínil od září úpravu první tabulky pro úředníky, pracovníky v kultuře, technické pracovníky v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogické síly ve školství. Navrhovat chce i zvýšení platů pro lidi ve státní službě. Ministr uvedl, že se pak povede debata o přidání ostatním pracovníkům, a to od ledna. Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve řekl, že při přípravě rozpočtu na příští rok se bude jednat i o adekvátním navýšení platů.

Ve veřejné sféře pracuje 846 300 lidí. Z nich plat podle první tabulky pobírá 359 900, zaměstnanců státu je 70 400. Odbory požadují přidání do tarifů od září nejméně o 10 procent pro všechny ve veřejném sektoru. Původně žádaly navýšení o 15 procent. To by podle ministerstva práce stálo do konce roku 22 miliard korun. Na růst o pět procent by bylo potřeba sedm miliard korun.

Zvýšení tarifů v nejnižší tabulce navrhla i část zaměstnavatelů. Unie a konfederace zaměstnavatelských svazů už dřív vládě doporučily zvednout těmto zaměstnancům základ výdělku o pět procent, a to už od letošního dubna. Poukazovali na to, že zhruba polovina tarifů v této tabulce je pod hranicí minimální či zaručené mzdy a že je obtížné za takových podmínek zaměstnance získat a udržet. Po jednání předsednictva tripartity na konci června zástupci zaměstnavatelů uvedli, že by byli od září pro zvýšení o sedm procent.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z tašky vytáhl půl milionu, zachytily ho kamery. Policie hledá zloděje z restaurace u Prahy

Tagy:
Marian Jurečka práce politika Josef Středula odbory vláda Praha Českomoravská konfederace odborových svazů Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky pracovní vztahy pracovní stávka