Odpalování starých bomb ohrožuje kytovce. Musí to přestat, požadují ochránci

Kvůli výstavbě nových pobřežních větrných elektráren jsou v mořích Spojeného království řízeně odpalovány bomby, které během druhé světové války zůstaly zapomenuty na dně. Ochránci zvířat však varují, že výbuchy ohrožují životy kytovců, a vybízejí k používání méně invazivní metody.

Podle odhadů se na dně moří Spojených království stále nachází přibližně sto tisíc nevybuchlých min a bomb z druhé světové války. V rámci rutinního odstraňování dochází každý rok k řízenému výbuchu zhruba padesátky z nich. Ochráncům zvířat se ale tento postup nelíbí – mořští savci jsou na hluk velice citliví a svůj sluch používají při navigaci, komunikaci, ale často i při hledání potravy. Studie z roku 2015, která zkoumala dopady výbuchů v nizozemských vodách, zjistila, že každý výbuch ohluší přinejmenším patnáct sviňuch. Dopady výbuchů zřejmě stály i za vyplavením třiceti devíti kulohlavců ve Skotsku v roce 2011. Devatenáct z nich nakonec zemřelo. V srpnu 2019 zapříčinilo odstraňování nevybuchlých bomb v mořské rezervaci v Baltském moři smrt osmi kytovců.

Britské námořnictvo přitom již od roku 2005 používá mnohem tišší metodu odpalování, deflagraci. Při ní se bomba zneškodní, ale nevybuchne v takovém rozsahu. „Potřebujeme větrné elektrárny, ale ne na úkor mořského života,“ uvedla Liz Sandeman, spoluzakladatelka neziskové organizace Marine Connection a členka vládního projektu Underwater Sound Forum. A doplňuje, že ve vodách Spojeného království žije více než deset druhů kytovců, kteří se již v současné době musejí potýkat s odhozeným rybářským náčiním či znečištěním vody.

„Přijde mi naprosto šílené, že dovolíme, aby tyto ohromné výbuchy škodily tak vzácným druhům, když existuje schůdná alternativa,“ prohlásila tvář nové kampaně, herečka Joanna Lumley. Již dnes se developeři pokoušejí minimalizovat rizika tím, že kytovce sledují a plaší – účinnost těchto opatření je však diskutabilní. Počty větrných elektráren však budou dále růst. Předseda vlády Boris Johnson se v říjnu zavázal ke zčtyřnásobení kapacity větrných elektráren do roku 2030.

Tagy: