Děsivá práce záchranářů v Izraeli. Shromažďují zohavené kusy těl obětí teroru, pláčou až doma

Dobrovolnická záchranná služba ZAKA v Izraeli nadále shromažďuje těla mrtvých občanů, která zohavil Hamás při teroristickém útoku 7. října. Pracovníci pro CNN popsali, že se setkali s hrůzou, která přesahuje jejich nejhorší noční můry. Přesto dál pokračují, každému Židovi se podle nich musí dostát řádného pohřbu.

Ani tři týdny po teroristickém útoku Hamásu neskončil Izrael se shromažďováním mrtvých těl. Znovu a znovu se Izraelci vydávají na místa teroru, do kibuců, zahrad a dětských pokojů, kde Hamás zavraždil přes 1 400 lidí.

Shromažďování zohavených ostatků těl a jejich přípravu na pohřeb má na starost zejména organizace ZAKA. Jedná se dobrovolnickou záchrannou službu, která pomáhá úřadům při podobně drastických situacích. ZAKA je složena primárně z ortodoxních Židů, kteří pro přípravu pohřbu sbírají nejen lidské ostatky, ale i krev obětí.

Pro emocionálně náročnou práci byli tentokrát vybráni zvláště zkušení členové organizace. Jedním ze 120 dobrovolníků je i Snir Elmalich, kterého CNN vyzpovídala při jeho práci na hřbitově ve městě Ašdod.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OSN vyzývá Izrael k příměří s Hamásem. Proti bylo jen pár států včetně Česka a USA

„Při všech přípravách a zkušenostech jsme si ani v nejhorších nočních můrách nepředstavovali, že uvidíme něco takového, co jsme viděli tady,“ uvedl Elmalich.

Hamás podle něj cílil na celé rodiny, malé děti, novorozence a dokonce i těhotné ženy. Jejich těla našli dobrovolníci zohavená a ohořelá. I přes hrůzné zážitky ale hodlají izraelští dobrovolníci pokračovat v pečlivém shromažďování ostatků.

​​„Věříme, že úcta k mrtvým není o nic méně důležitá – a někdy dokonce důležitější – než úcta k živým. Víme, jak významná je myšlenka pohřbívání mrtvých, protože na pohřbu Mojžíše se podílel sám Bůh,“ řekl Elmalich.

„Je důležité shromáždit celé tělo. Dokonce i krev, která tělo opustila. Proto práce ještě není hotová. Budeme se vracet do každé komunity, abychom všechno očistili, všechnu krev, aby mohla být pohřbena,“ vysvětlil.

Dobrovolníci se na místě krvavých scén prý snaží nevnímat, co před sebou vidí.

„Odpojíme se od světa. Jdeme tam, začneme pracovat nezávisle na čemkoliv. Pak jdeme domů a začneme plakat,“ popsal dobrovolník ZAKA Jicchak Ben-Šibrit.

Hamás 7. října některé Izraelce také odvlekl do zajetí. V Gaze jsou zhruba dvě stovky rukojmích, mnozí z nich pocházejí ze západních zemí. Hamás prozatím propustil čtyři zajatce.

Na pomoc civilistům v Izraeli vznikla na dárcovské platformě Znesnáze21 sbírka. Finanční dary budou předány potřebným ve spolupráci s izraelským velvyslanectvím.

Tagy: